Ki hitte volna: a régióban szinte mindenki boldogabb, mint mi

A boldogságot kutatták egy friss felmérésben, kiderült, hogy boldogtalanabbak vagyunk, mint egy éve. 

2024. március 20., 18:52

Szerző:

A friss boldogságkutatás szerint a régióban szinte mindenki boldogabb, mint a magyarok. Aggasztó a különbség a magyar fiatalok és idősek elégedettsége között, de a boldog fiataljaink sem tudják ellensúlyozni, hogy a régióban egyedül a horvátokat előzzük meg – írja a Forbes.

Megjelent a World Happiness Report nevű boldogságot mérő index legfrissebb jelentése. A több mint 140 országból származó adatok felhasználásával összeállított jelentést a Gallup, az Egyesült Nemzetek Szervezete és az Oxfordi Egyetem évente teszi közzé. Zsinórban hetedszer Finnország lett a világ legboldogabb országa a több mint száznegyven ország adatainak felhasználásával összeállított kutatás alapján– írja a Euronews.

A jelentést a Gallup, az ENSZ és az Oxfordi Egyetem teszi közzé minden évben. Összességében az európai országok domináltak a rangsorban, az első tíz helyezett Finnország után Dánia, Izland, Svédország, Izrael, Hollandia, Norvégia, Luxemburg, Svájc és Ausztrália voltak.

Ez az első év, hogy a kutatók kor alapján is publikálták az adatokat. Ha azt nézzük, hogy hol a legboldogabb a fiatal generáció, merőben más kép rajzolódik ki: az összesített rangsorban tizenkilencedik helyen lévő Litvánia a legboldogabb ország a gyerekek, illetve a harminc év alattiakat vizsgálva.

Ezzel szemben a hatvan év felettiek az összesített rangsorban második helyen lévő Dániában a legelégedettebbek. A kutatók megállapították, hogy globálisan a 15 és 24 év közötti fiatalok magasabb életelégedettségről számoltak be, mint a 25 éves és idősebb felnőttek. Ugyanakkor jelentős visszaesést emeltek ki Nyugat-Európában és Észak-Amerikában, valamint a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és Dél-Ázsiában.

Boldogtalanabbak vagyunk, mint egy éve

Az összesített rangsorban Magyarország az 56. helyre került, Paraguay, Thaiföld és Malajzia elé, azaz egy év alatt 5 helyet estünk. Nem csak a helyezésünk változott, hanem a boldogságérzet is: míg a 2023-as jelentésben Magyarország 6041 pontot szerzett, addig idén már csak 6017-et, azaz jóval kevésbé vagyunk boldogabbak, mint legutóbb. Ezt egyébként úgy értük el, hogy a részben már a világválság által sújtott 2006-2008-as periódushoz képest a mostaniban kifejezetten jól teljesítettek a magyarok.

Abban a rangsorban, ami azt vizsgálja, hogy a két időszak között melyik országnak nőtt leginkább a boldogságérzete, a 15. helyet értük el (az első három Szerbia, Bulgária és Lettország). A harminc év alattiak helyzetét boldogságrangsorában a 36. helyre, a hatvan év felettiekében a hetvenedikre kerültünk. A teljes rangsor itt érhető el.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Chev Wilkinson / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.