A tudósok kiszámolták, ennyi pénz kellene a boldogsághoz

A pénz nem boldogít...vagy mégis? 

2024. augusztus 26., 16:47

Szerző:

Egy 2018-ban publikált tanulmány kimutatta, hogy a pénz mennyisége nagymértékben összefügg azzal, hogy az ember mennyire boldog. A tudósok gyakorlatilag kiszámolták, hogy mekkora az az összeg, aminek a megléte általános boldogsággal tölti vagy töltené el az embert, valamint egy meglepő dologra is rájöttek – írja a Live Science.

Ennyi az annyi  

A tanulmány szerzője Andrew Jebb, a Purdue Egyetem Pszichológiai Tudományok Tanszékének doktorandusza, valamint a munkatársai a Gallup World Poll felmérési adatait használták fel, melyeket 164 országból származó, több mint 1,7 millió 15 évesnél idősebb személytől gyűjtöttek össze. A résztvevők az élettel való elégedettséggel és jólléttel, illetve a vásárlóerővel kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. A kutatás eredményei alapján arra jutottak, hogy az élettel való általános elégedettséghez nagyjából 95 ezer dollárnyi éves bevételre lenne szükség (kb. 33 millió forint), ha pedig csak az érzelmi jóllétet vesszük számításba akkor 60-75 ezer dollár kellene (21-26 millió forint). 

Pénzbeli boldogságküszöb  

Jebb a kutatásról szóló közleményben kiemelte, hogy az összeg egyénekre levevítve érvényes, komplett családok esetén nyilvánvalóan mások lennének az arányok. A szerző azt is elmondta, hogy jelentős eltéréséket fedeztek fel a különböző régiók között, valamint arra is rájöttek, hogy egy ponton túl már a pénz nem a boldogságot és a jóllétet jelenti. A tanulmány szerint tehát, ha az egyén eléri a fentebb említett pénzbeli boldogságküszöböt, akkor a jövedelem további növekedése akár az élettel való elégedettség és az érzelmi jóllét csökkenését is eredményezheti. A kutatók szerint ez azért lehet, mert a pénz kielégíti az alapvető szükségleteket, de ezen a ponton túl viszont az anyagi haszon már társadalmi összehasonlítások alapjául szolgál. Vagyis frusztrációt okoz, ha a másiknak több van, még akkor is, ha egyébként az adott személynek is megvan kvázi mindene. 

Csak egy része 

A szakértők azt is megvizsgálták, hogy a kérdésben van-e jelentős különbség a nemek között. Összességében pedig azt találták, nincs bizonyíték arra, hogy a jövdelem és a boldogság közötti kapcsolat erősebb lenne a férfiak vagy a nők esetében. A tanulmány persze arra is rámutat, hogy a pénz csak egy része annak, ami igazán boldoggá teheti az embert. A pénz és boldogság témakörét illetően 2021-ben is megjelent egy tanumány, amiben szintén hasonló következtetésekre jutottak a kutatók. A szakértők akkor azt a konklúziót vonták le, hogy a jóllét egyenesen arányosan növekszik a jövedelemmel, tehát a több pénz tovább javíthatja az emberek hangulatát. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)