Időjárás: kellemes őszi idő és némi eső vár ránk a jövő héten

Napos és felhős időszakok váltogatják egymást majd a héten, helyenként kifejezetten szép őszi időt tartogat számunkra az időjárás.

2024. október 13., 10:38

Szerző:

Hétfőn változó vastagságú - többnyire magasszintű - felhők vonulnak északnyugatról délkelet felé. Főként a Dunántúl délnyugati felén, harmadán, az éjszaka második felében lehet nagyobb területen vastagabb is a felhőzet. Csapadék nem valószínű. Az éjféli órákig az északnyugati szelet nagy területen kísérik élénk, erős lökések, később viszont a legtöbb helyen mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 12 fok között várható, de a szélvédett, kevésbé felhős, fagyzugos északi völgyekben fagypont közelében is alakulhat – derül ki a met.hu időjárás-jelentéséből.

A gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés várható, majd a délutáni, esti óráktól északnyugat felől vastagszik a felhőzet. Csapadék napközben még nem valószínű, a késő délutáni, esti óráktól helyenként már előfordul eső, zápor. Az északnyugati, később a délnyugati, déli szél időnként megélénkül. Délután 13, 19 fok valószínű.

Kedden reggelre általában vékonyodik, szakadozik a felhőzet, nappal változóan felhős idő várható hosszabb-rövidebb napsütéssel, de északkeleten maradhatnak tartósabban felhős tájak. Főleg ott helyenként előfordulhat eső, zápor. A délnyugati, majd az északnyugati, északi szél többfelé megélénkül. Hajnalban 3, 12, délután 14, 22 fokra számíthatunk, délnyugaton lesz a melegebb, északkeleten a hidegebb idő.

Szerdán nagyobbrészt gyengén felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Hajnalban pára-, ködfoltok képződhetnek. Többfelé megélénkül az északkeleti, keleti, majd a Dunántúlon a délkeleti szél. A minimum-hőmérséklet 1, 9, a maximum 13, 18 fok között várható.

Csütörtökön gyengén vagy közepesen felhős idő várható, általában többórás napsütéssel. Csapadék nem valószínű. Hajnalban pára-, ködfoltok képződnek. Helyenként megélénkül a délkeleti, keleti szél. A minimum-hőmérséklet 1 és 8, a csúcsérték 14 és 21 fok között alakul.

Pénteken nagyobbrészt gyengén felhős időre számíthatunk, csapadék nélkül. Hajnalra pára-, ködfoltok képződhetnek. Helyenként megélénkül a délkeleti, keleti szél. Hajnalban 2 és 10, délután 15 és 21 fok között alakul a hőmérséklet.

Hétvégén nagyobbrészt gyengén felhős időre van kilátás. Csapadék nem valószínű. Hajnalra pára-, ködfoltok alakulhatnak ki. Többfelé megélénkül a délkeleti szél. A hajnali 1, 10 fokról délutánra 14 és 21 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

(Fotó: vadszeder/Unsplash)