Időjárás: zivatarokkal és erős széllökésekkel indul a hétvége

Az elmúlt napokban igazán változékony volt az időjárás, az előrejelzés szerint a hétvégén is hasonlóra számíthatunk.

2024. október 11., 12:18

Szerző:

Igazán változékony volt az időjárás Magyarországon az elmúlt napokban. Több helyen is kialakultak kisebb záporok, miközben számos településen élvezhettük a napsütéses, őszi időjárást. A Hungaromet legfrissebb adatai szerint a hétvégén is hasonló időre számíthatunk, kifejezetten meleg lesz, ezért érdemes programokat tervezni a szabadban.

Kedvez a hétvégi időjárás a kirándulóknak

A Hungarmet legfrissebb adatai szerint, pénteken két vármegyében alakulhatnak ki hevesebb zivatarok. Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyére szombat éjfélig adtak ki figyelmeztetést. Az ország többi részén túlnyomóan napos időre számíthatunk, azonban Dunántúlon és keleten, északkeleten erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Erős lehet az északi, északnyugati szél, délután 15-22 fokot mérhetünk.

Front szempontjából a pénteki nap nem kedvez a frontérzékenyeknek, mivel hidegfronti hatás lesz. Fejfájásra, migrénre panaszkodhatnak az arra érzékenyek, emellett ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek lehetünk, olvasható az Időkép oldalán.

Szombaton sok napsütésre számíthatunk, és kisebb eséllyel alakulnak majd ki heves zivatarok. Ám nyugat felől fátyolfelhők érkezhetnek, keleten pedig a gomolyfelhők rövidíthetik meg a napsütéses órák számát. A reggeli órákban főleg keleten, illetve északkeleten előfordulhat köd, pára, vagy akár rétegfelhőzet, ezek a nap folyamán felszakadozhatnak. A nap folyamán megélénkülhet a szél a Dunántúlon, főként Sopronnál jelenhetnek meg élénk széllökések. A hőmérséklet hajnalban 4-12 fok között lesz, délután pedig a 14-19 fok a legvalószínűbb.

Vasárnap napos, fátyolfelhős időre számíthatunk, a nap folyamán az északi és északnyugati vármegyék fölött vastagodhat meg a felhőzet. Helyenként akár zápor, zivatar is kialakulhat. Időként megélénkülhet a déli, délnyugati szél, bizonyos településeken erős lökések kísérhetik. A maximum hőmérséklet 16-23 fok között alakulhat.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)