1 millió dolláros büntetést kapott egy japán videómegosztó portál

Pert nyert a szerzőket és kiadókat képviselő japán JASRAC egy helyi videómegosztó portállal szemben. A jogsértő honlap üzemeltetőjét 90 millió jen, vagyis mintegy 1 millió dollár összegű kártérítés megfizetésére kötelezte a bíróság – írja a Billboard.biz.

2009. november 30., 17:48

A tokiói bíróság közelmúltban meghozott ítéletében szerzői jogsértések okán 90 millió jen, vagyis 1 millió dollár összegű kártérítést megfizetésére kötelezte a TV Break nevű japán videómegosztó portált üzemeltető céget, a Just Online-t.

A pert a szerzőket és kiadókat képviselő Japanese Society for Rights of Authors, Composers and Publishers (JASRAC) kezdeményezte a Just Online ellen, mivel a videómegosztón nagy mennyiségű, a jogvédő szervezett portfóliójába tartozó kép és hanganyag érhető el illegálisan. A jogvédő szerint a JASRAC tagjainak jogtulajdonát képező fájlok közel fele a jogtulajdonosok engedélye nélkül került feltöltésre a honlapra.

A JASRAC közleménye szerint egyre több videómegosztó portál kezd felelősségteljes és tisztességes üzleti modellt alkalmazva önkéntes tartalomszűrésbe, hogy az illegális és jogsértő tartalmak feltöltését megakadályozza. A Just Online azonban nem élt ilyen eszközökkel, így felhasználói számtalan jogsértést követtek el.

A jogvédők szerint mintegy 60 videómegosztó működik Japánban, amelyből 25-nek van szerződése a JASRAC repertoárjába tartozó fájlok használatára. A fennmaradó több tucat honlap többsége, szerződés hiányában már törölte az engedélyköteles videó és hanganyagokat – írta hírlevelében a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.