Üzemanyaggá alakítja a szén-dioxidot egy mikroorganizmus

Georgia állam egyetemének biokémia- és molekulárisbiológia-professzora, Michael Adams kifejlesztett egy genetikailag módosított mikroorganizmust, amely képes átalakítani az atmoszferikus CO2-t ipari termékekké, köztük tüzelőanyaggá a növények közvetítő szerepe nélkül. A módszer követi a fotoszintézist, amelyen keresztül a növények felhasználják a napfényt a víznek és a CO2-nek cukrokká való átalakításában. ()

2013. május 23., 10:09

A professzor úgy alkotta meg a mikroorganizmust, hogy manipulálta annak genetikai anyagát ennek a folyamatnak az utánzására. A mikroorganizmus neve Pyrococcus furiosus, szénhidrátokkal táplálkozik, természetes közegében, a geotermikus szellőzőnyílások közelében túlmelegedett óceáni vizekben.

A mikroorganizmust azonban úgy módosították, hogy alacsonyabb hőmérsékletek is megfeleljenek neki. Majd hidrogéngázzal kémiai reakciót váltottak ki benne, és integrálták a CO2-t hidroxipropion-savval, egy kémiai ipari anyaggal, amelyet akrilok és egyéb terméke gyártására használnak.

A felfedezés azt jelenti, hogy nincs szükség közvetítő növényekre, nélkülük is ki tudjuk vonni a CO2-t közvetlenül az atmoszférából, és hasznos termékekké tudjuk változtatni anélkül, hogy az élelmezésben hasznosítható biomasszát használnánk fel.

„Jelenleg azonban még problémát jelent, hogy az átalakítási ciklusban a kutatók természetes gázt használnak fel, amely fosszilis tüzelőanyag. A hosszú távú kutatásban azonban remélhetőleg megújuló biológiai forrásokból, például, fotoszintetikus algákból, erjesztésből származó hulladékból nyert hidrogént tudunk alkalmazni. Mindenesetre a Pyrococcus furiosusszal termelt tüzelőanyag nulla kibocsátású, mivel amikor ég, éppen annyi CO2-t bocsát ki, mint amennyit a létrehozására kell felhasználni. Ezért tisztább az olajnál, a szénnél” – nyilatkozta a professzor. További információk megtalálhatók a bioenergy.ovpr.uga.edu honlapon.

Forrás:

energiacentrum.com