Napról napra nő a Mount Everest

A Mount Everest megmászása mindig is nagy teljesítmény volt, de úgy tűnik, hogy a feladat egyre nehezebbé válik: kutatók szerint az Everest egyfajta növekedési hullámot él át, vagyis egyre magasabb.

2024. október 1., 11:54

Szerző:

A Pekingi Kínai Geotudományi Egyetem részletesen feltárta, miért emelkedik a Mount Everest évente 0,16 mm és 0,53 mm közötti mértékben – szemlézte a Guradian cikkét a 444. Dai Jingen professzor, a tanulmány egyik szerzője azt mondja, arra jutottak, nem csupán a tektonikus lemezek mozgása, hanem a környező folyók eróziója is befolyásolja a világ legmagasabb csúcsának változásait.

Egyre nagyobb kihívást jelent megmászni a Mount Everest csúcsát

A Himalája körülbelül 50 millió évvel ezelőtt alakult ki, amikor az indiai szubkontinens az eurázsiai tektonikus lemezbe csapódott – bár a legújabb kutatások szerint e lemezek szélei már az ütközés előtt is nagyon magasan voltak.

Mivel a folyamat még mindig tart, a hegység továbbra is felfelé tolódik, bár a földcsuszamlások és más események miatt a kőzet is eltűnik.

A hegycsúcs jelenleg 8 849 méter magas, és a kutatók szerint a folyók eróziójából fakadó hatások az elmúlt 89 000 évben 15–50 méterrel növelték. Korábban, évtízezredekkel ezelőtt hatalmas mennyiségű víz áramolhatott az Arun nevű folyón, ami több üledéket tudott szállítani, és jobban erodálta a kőzetet. A kutatók szerint ez a folyamat csökkentette a Föld kérgére nehezedő nyomást, ami a környező terület emelkedéséhez vezetett – ezt a folyamatot izosztatikus visszapattanásnak nevezik. 

Dai szerint az Everest egyfajta anomália, mivel csúcsa mintegy 250 méterrel magasabb, mint a Himalája többi legmagasabb hegye. Az adatok arra utalnak, hogy az Everest hosszú távú és rövid távú emelkedési üteme között eltérés van.

„Ez felvetette a kérdést, hogy van-e valamilyen mögöttes mechanizmus, amely az Everest anomális emelkedését még magasabbá teszi” – mondta Dai.

A kutatócsoport becslései szerint ez a folyamat évente 0,16-0,53 mm-rel emeli felfelé az Everestet, és a szomszédos Lhotse és Makalu, a világ negyedik, illetve ötödik legmagasabb csúcsa is hasonlóan emelkedik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Hétfő éjjel jelent meg az a kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amelyben január elsejétől betiltja az erkélynapelem telepítését Magyarországon a kormány. A jogszabály a szélerőművek telepítésénél is új szabályokat léptet hatályba.

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.