Magyarországra is megérkezett a kínai Egyesült Front, és ez nem annyira jó nekünk

Kiderült, hogy Magyarországon is aktivizálta magát a kínai állampárt csodafegyvere, a nagyhatalmú Egyesült Front.

2024. október 1., 12:46

Szerző:

Magas rangú kínai delegáció érkezett tavaly novemberben egy jelentéktelennek tűnő, Kőbányai úti áruház épületébe – írja a Telex. Hozzátették, a küldöttséget elegáns ruhában fogadta a Magyarországi Kínai Nőszövetség elnöke, akinek családja egyben a főként kínai árucikkeket forgalmazó üzlet tulajdonosa is. A delegáció látogatásának célja azonban nem bevásárlás vagy a fogadó szervezet kulturális műsorának megtekintése volt. Az Egyesült Front küldöttsége ugyanis a Kínai Kommunista Párt egyik olyan egységétől érkezett, amely kiemelt szerepet játszik az ázsiai nagyhatalom globális befolyásának növelésében. Fő feladata pedig, hogy ellenőrzés alatt tartsa a külföldi kínai diaszpóra fontosabb tagjait és segítse a Kínával szembeni kritikus hangok elnyomását.

De miért aggályos a kínai Egyesült Front megjelenése?

Mert az elmúlt években több nyugati ország hatóságai is lelepleztek olyan titkos műveleteket, amelyek során az Egyesült Fronthoz kötődő személyek és szervezetek törvénytelen módon próbáltak információkhoz jutni, vagy megpróbálták befolyásolni a helyi politikai folyamatokat.

A Telex fel is idéz egy korábbi esetet, miszerint az amerikai hatóságok nemrég megvádolták New York állam egyik korábbi tisztviselőjét azzal, hogy pénzért és különféle értékes ajándékokért cserébe Kína érdekében járt el, és ennek során kapcsolatban állt az Egyesült Fronthoz kötődő emberekkel is. A cseh kémelhárítás friss éves jelentése pedig konkrétan meg is nevezi az Egyesült Frontot, kiemelve, hogy a szervezet a kínai titkosszolgálatok műveleteit segítve hajtott végre fedett műveleteket Csehországban.

Van mitől tartanunk Magyarországon?

A Kínával egyre szorosabb viszonyt ápoló Magyarországon – írja a lap – nem tudni arról, hogy a hatóságok bármikor felléptek volna az Egyesült Front tevékenysége ellen. A Direkt36 azonban egy nemzetközi tényfeltáró újságírói projekt részeként kiderítette, hogy a Kínai Kommunista Pártnak ez az egysége Magyarországon is kiterjedt munkát végez.

A Fudan Egyetem budapesti kampusza körül kialakult politikai vita során például az Egyesült Fronthoz kötődő magyarországi kínai szervezetek próbálták meggyőzni a fővárosi kilencedik kerület polgármesterét, hogy Kína érdekeit szolgáló döntést hozzon. Vannak arra utaló információk, hogy az Egyesült Front szerepet játszott Hszi Csin-ping kínai elnök májusi látogatása körüli rendezvények szervezésében is. 

Szeretne többet megtudni az Egyesült Fronthoz köthető magyarországi tevékenységéről? Akkor kattintson ide, és tudjon meg többet! 

(Kiemelt képünkön Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Forrás: Xie Huanchi / XINHUA / Xinhua via AFP)