Brutális mérgezés: valósággal felfalja a testünket a mikroműanyag

Az elmúlt évek során egyre több emberi szervről derült ki, hogy a környezetből származó mikroműanyag megtalálható bennük. Ez alól nem jelent kivételt az emberi agy sem.

2024. szeptember 25., 11:38

Szerző:

Az elmúlt időszakban több vizsgálat is mikorműanyag szilánkokat mutatott ki az emberi tüdőben, méhlepényben, a reproduktív szervekben, májban, a vesékben, a térd- és könyökízületekben, az erekben és a csontvelőben egyaránt. Ám az még a kutatókat is váratlanul érte, hogy a 2024 elején gyűjtött huszonnégy agymintából, átlagosan körülbelül 0,5 százalék műanyagot mértek – írja cikkében a Házipatika. Hozzáteszik, ezzel egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a mikroműanyagok felhalmozódnak a kritikus emberi szervekben, beleértve az agyat is.

Tekintettel a kutatási eredményekre, most elengedhetetlen, hogy globális vészhelyzetet hirdessünk a műanyagszennyezés kezelése érdekében – mondta Sedat Gündoğdu, aki a törökországi Cukurova Egyetemen tanulmányozza a mikroműanyagokat. Az emberek ugyanis szerinte ki vannak téve a mikroműanyagoknak – azaz az 5 mm-nél kisebb átmérőjű daraboknak – és azoknak a vegyi anyagoknak, amelyeket a műanyagok előállításához használnak a levegőben, a vízben, sőt az élelmiszerekben is széles körben elterjedt műanyagszennyezésből. 

A mikroműanyag hatása még nem ismert

Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy a mikroműanyagok emberi szervezetre gyakorolt egészségügyi veszélyei még nem ismertek. A legújabb tanulmányok ugyanis csak most kezdik azt sugallni, hogy azok növelhetik a különböző állapotok, például az oxidatív stressz kockázatát, ami akár sejtkárosodáshoz és gyulladásokhoz, valamint szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Egyes állatkísérletek pedig összefüggésbe hozták a mikroműanyagokat termékenységi problémákkal, különböző rákos megbetegedésekkel, az endokrin és immunrendszer problémáival, valamint a tanulás és a memória károsodásával is. 

Nő a mikroműanyagok jelenléte az emberi agyban

A legújabb tanulmányban egyébként a szakemberek kiváltképp aggasztónak találták a mikroműanyagok felhalmozódását a vizsgált agymintákban. A boncolt testek májának, veséjének és agyának vizsgálata során ugyanis egyértelműen kiderült, hogy mindegyik tartalmazott mikroműanyagot, de a 91 agyminta átlagosan 10-20-szor többet, mint a többi szerv. Az agymintákban lévő mikroműanyagok mennyisége ráadásul 2024-ben körülbelül 50 százalékkal magasabb volt, mint a 2016-ig mért mintákban, ami arra utal, hogy az emberi agyban található mikroműanyagok koncentrációja hasonló ütemben növekszik, mint a környezetben. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.