Gyermekpszichiátria: ugrásszerűen megnőtt az esetek száma, hónapos várólisták vannak

A covid után akkorára nőtt az esetszám a gyermekpszichiátria területén, hogy az ellátó rendszer nem bírja a terhelést. 50-60 gyermekpszichiáter praktizál az országban és a pszichiátriai osztályok száma is kevés.

2024. október 1., 12:51

Szerző:

A gyerekek leggyakrabban szorongásos zavarokkal, érzelmi-hangulati zavarokkal, depresszióval, kényszerbetegségekkel, evészavarral, autizmus spektrumzavarral, ADHD-val kerülnek pszichiáterhez. A covid óta ugrásszerűen megnőtt az esetek száma, a várólisták több hónaposak, ráadásul tavaly 50-60 gyermekpszichiáter praktizált az országban és nem csak orvosból van kevés, a gyermekpszichiátria területén pszichiátriai osztályból sincs elég – ez derül ki az RTL Reggeli című műsorából.

A gyermekpiszchiátria humán erőforrás-hiánnyal küzd

„A várakozás az intézménytől függően valóban lehet akár 2-3 hónap is, erre fel kell a szülőket készíteni” – mondta el az RTL Reggeli című műsorában Balázs Judit gyermek-, ifjúság- és felnőttpszichiáter szakorvos. Hozzátette, az állami és a magánellátásban egyaránt aggasztó a helyzet, a koronavírus-járvány mentális következményei miatt ugyanis túlterhelődött az ellátórendszer.

Az adatok szerint 2011 és 2018 között mindössze 48-an végeztek gyermekpszichiáterként, tavaly mindössze 50-60 gyermekpszichiáter praktizált az országban.

Balázs Judit szerint a gyerekek a leggyakrabban az alábbi problémákkal kerülnek pszichiáterhez:

  • szorongásos zavar,
  • érzelmi-hangulati zavar,
  • depresszió,
  • kényszerbetegség,
  • evészavar,
  • autizmus spektrumzavar,
  • figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD).


A pszichiátriai betegségek legnagyobb része gyógyszer nélkül is, pusztán pszichoterápiával is kezelhető. Egyes esetekben azonban sokkal hatékonyabb lehet a a terápia, ha gyógyszerrel is kiegészítik azt. „Amikor kell gyógyszer, akkor ajánljuk, ugyanúgy, mint egy láznál vagy egy súlyos fogfájásnál” – jegyezte meg a szakértő.

20 éves magaslaton az esetszám

Amint arról a 168.hu is beszámolt, kiemelkedően sok gyermek került mentális problémák miatt pszichiátriai gondozásba 2023-ban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly 7357 új fiatalt vettek nyilvántartásba, amivel összesen 19 618-ra nőtt a közellátásban gondozott gyermekek száma Magyarországon.

Mindez azt jelenti, hogy húsz éve nem látott növekedés indult meg, ugyanis 2004-ben volt ennyi mentális betegséggel küzdő fiatalkorú az országban. Akkor egy év alatt 7211 új beteget regisztráltak, és 17 936-an álltak kezelés alatt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)