Telt ház van a gyermekpszichiátriai osztályokon

Háromszor ennyi helyre lenne szükség Póta György házi gyermekorvos szerint.

2021. november 27., 07:47

Szerző:

„Telt ház van a gyermekpszichiátriai osztályokon” – jelentette ki Póta György házi gyermekorvos az ATV Startban, hozzátéve, hogy háromszor ennyi helyre lenne szükség. A negyedik hullámot az oltatlanok betegségének nevezte, majd elmondta, nem véletlen, hogy százalékosan sokkal több gyerek beteg van most, hiszen őket még nem oltották be tömegesen. Szerinte arról is beszámolt, hogy a járvány hatására a mentális egészség is fontos lenne a gyermekek számára. 

„A gyerekek azt szeretik, ha az ő világuk stabil, az adja a hátteret, és pont ezt a stabil hátteret vette el tőlük a Covid az elmúlt másfél évben” – mondta a szakember.

A gyermekorvos a beszélgetés során kijelentette, napokon belül megkezdődhet az 5 és 11 éves korosztály oltása Magyarországon a Pfizer vakcinájával.  Hangsúlyozta: a Pfizer esetében nem kifejezetten gyermekek számára kifejlesztett vakcináról van szó, hanem a már meglévő vakcina dózisát csökkentik. 

Az EMA azután hagyta jóvá a vakcina alkalmazását, hogy vizsgálatok alapján kiderült, nagyon hatékony ebben a korosztályban is, és semmi komolyabb mellékhatással nem rendelkezik.

Póta György szerint nem kell új oltóanyagot rendelnie a magyar kormánynak, a raktárban lévő vakcinák ugyanis háromszor annyi gyerek beoltására is alkalmas. A koronavírus-járvány mellett szó esett az influenzaszezonról is. Póta szerint mivel tavaly a kötelező maszkviselés és a távolságtartás miatt egy év kimaradt az influenzából, melynek hatására a vírus megerősödve tért vissza. Elmondása szerint rengeteg tüdőgyulladásos esetet kezelnek mostanában, majd hozzátette: mindez egy olyan vírus számlájára írható, ami folyamatosan itt van velünk, viszont ilyen komoly betegséget az elmúlt években nem okozott. 

 

(Kiemelt kép: Koronavírus tájékoztató oldal / Facebook)