Néhány héten belül hatalmas változás jön a gyerekek oltásában

Az EMA jóváhagyta a Pfizer 5-11 éveseknek kifejlesztett vakcináját.

2021. november 25., 16:05

Szerző:

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön jóváhagyta a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina alkalmazását az 5-11 éves gyermekek számára. Közleményükben arról számoltak be, hogy az 5-11 éves gyerekek számára a már korábban jóváhagyott, 12 évnél idősebbeknek gyártott vakcinánál kevesebb mennyiségű oltóanyag is elegendő: így nem 30, hanem csak 10 mikrogrammot adnak be nekik. 

A döntés szerint tehát Magyarországon is megkezdődhet néhány héten belül ennek a korcsoportnak az oltása, ahogy az az Egyesült Államokban és Izraelben már megtörtént. 

A hírre reagálva Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának vezetője bejelentette: Magyarország készen áll ennek a korosztálynak a beoltására is.

Mint mondta, van elég Pfizer-vakcina és a kormány lekötött további szállítmányokat is. Ahogy arról már szerdán is beszámoltunk, Magyarországra megérkezett az utolsó Pfizer-szállítmány. A 24.hu beszámolója szerint azonban az, hogy Magyarország nem vesz részt a közös uniós vakcinabeszerzésben, nem azt jelenti, hogy nem kapunk több ilyen oltóanyagot. A portál szerint ugyanis Magyarország a többi tagállam jóindulatából részesedhet abból és kétoldalú megállapodásokat köthet a gyógyszergyárakkal. Szijjártó Péter külügyminiszter pont a héten jelezte, hogy a következő vakcinaszállítmányok között biztosan nem lesznek keleti vakcinák.

(Kiemelt képünk illusztráció: Gyermeket oltanak a Pfizer vakcinájával Indonéziában. Fotó: Adriana Adie / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.