Találmány ínyenceknek: tejből készült vodka

Bár a vodka szigorúan gabonából vagy burgonyából (sőt, a hagyományos orosz recept szerint kizárólag árpából) készülő párlat, egy brit feltaláló most szétfeszítette a műfaj kereteit, és bemutatta a világ első tejből készített vodkáját.

2013. április 18., 16:15

Jason Barber West Dorset-beli farmján 250 tehenet tart, a tejükből készült cheddar sajt tavaly díjat nyert a World Cheese Awards sajtbajnokságon, a minőségi alapanyag tehát garantált. A farmer saját bevallása szerint háromévnyi kísérletezgetés után jutott el addig, hogy megalkossa új, reményteli slágertermékét, a tejvodkát – írja az Index.

Az ital Black Cow, azaz Fekete Tehén néven került forgalomba, az alkoholtartalma szabályszerűen 40 százalék, egy hétdecis palack 28,85 fontba, vagyis kereken 10 ezer forintba kerül. Egyelőre csak online rendeléssel elérhető, nemzetközi szállítás nincs.

A Fekete Tehén készítése során a díjnyertes tehenek tejéből először is aludttejet készítenek, majd elkülönítik a túrót (ez megy is a sajtgyártásba) és a savót. A savót egy speciális élesztőgomba bevetésével megerjesztik, majd az így kapott sörszerű anyagot desztillálják. Ezután következik Barber titkos keverési manővere, majd a kész párlatot háromszor leszűrik, és már palackozható is a tejvodka.

Akik kóstolták (többek között a Vogue és a Wallpaper brit kiadásainak kritikusai), azt mondják, a Fekete Tehén egyedi, sima és krémes karakterű vodka, semmihez sem hasonlítható. A tejvodka feltalálója azt mondta a lapnak, az ötletet egy dokumentumfilmből merítette, amelyben egy szibériai család főzött jaktejből beazonosíthatatlan tömény szeszes italt – írja az Index.