Fontos hír érkezett a családi pótlékról, erről mindenkinek tudni kell

Bizonyos esetekben a családi pótlék havi összege akár 51 ezer forint is lehet. 

2024. október 1., 14:48

Szerző:

Mint ismert és ahogyan arról portálunk is hírt adott az iskolakezdés megkönnyítése érdekében az augusztus havi családi pótlék nem szeptember elején érkezett, hanem augusztus 23-án megkapták azt az érintettek. Emiatt azonban a soron következő utalásig hosszabb kihagyás következett, mivel a szeptemberi támogatás a megszokott, október eleji időzítéssel érkezik – írja az Eduline.

Nem várható emelés 

A családi pótlék összege továbbra is 12-17 ezer forint között alakul, ami nem túl sok, ráadásul a közeljövőben sem várható emelés, ugyanis a kormány szerint magabíró polgárokra és családokra van szükség, ehhez pedig minden támogatást megadnak. A kabinet egyébként annak ellenére nem emel, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén 7,4 százalékkal kerülnek többe a tanszerek, mint egy évvel ezelőtt. Ez az emelkedés pedig átlag feletti. A családügyekért felelős helyettes államtitkár, Beneda Attila RTL-nek beszélt arról nemrégiben, nem tervezi a kormány a családi pótlék emelését. A magyar kormány ugyanis 2010 óta munkaalapú társadalmat igyekszik építeni. A helyettes államtitkár ezen felül hangsúlyozta: a kormány intézkedéseinek háromnegyede a munkaviszonnyal rendelkező családokra fókuszál. 

Ekkor érkeznek az összegek 

A szeptemberi családi pótlékot október 2-án, szerdán kézbesítik/utalják, ezt követően alább mutatjuk, mely napokon érkezik majd még támogatás idén:

  • 2024. október: 2024. november 5. (kedd)
  • 2024. november: 2024. december 3. (kedd)
  • 2024. december: 2025. január 3. (péntek)

Mutatjuk, ennyi az annyi 

A családi pótlék összege attól függ, a család hány gyereket nevel. Ezen túlmenően befolyásoló tényező lehet az is, hogy egyszülős családokról van-e szó, ők ugyanis jellemzően némileg magasabb összeget kaphatnak kézhez. 

    • Az egy gyermeket nevelő családok 12 200 forintot,
    • az egy gyermeket nevelő egyedülálló szülő 13 700 forintot,
    • a két gyermeket nevelő család gyermekenként 13 300 forintot, összesen 26 600 forintot,
    • a két gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 14 800 forintot, összesen 29 600 forintot,
    • a három vagy több gyermeket nevelő család gyermekenként 16 ezer forintot, azaz minimum 48 ezer forintot,
    • a három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 17 ezer, azaz minimum 51 ezer forintot kap. 

Mindenki jogosult, aki...

Fontos kiemelni, hogy a családi pótlékra mindenki jogosult, aki gyermeket nevel a saját háztartásában, függetlenül attól, hogy az igénylő a vér szerinti szülő, nevelőszülő, gyám vagy olyan személy, akihez a gyermeket/gyermekeket átmenetileg elhelyezték. Amint azt lapunk is megírta az egyetemista diákok után a szülők már nem kapnak családi pótlékot, viszont a felsőoktatásban tanulók alapvetően eltartottnak minősülnek, így létezik rá mód, hogy a szülők magasabb támogatásban részesüljenek. Erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Pixabay)