MVSZ-bizottság Petőfi Sándor földi maradványainak felkutatására és eltemetésére

A Magyarok Világszövetségének elnöke, Patrubány Miklós levélben fordult Szőcs Géza kulturális államtitkárhoz, és kérte, hogy a Kormány támogassa Petőfi Sándor földi maradványainak felkutatását, azonosítását és méltó eltemetését – közölte Magyarok Világszövetsége (MVSZ) Sajtószolgálata.

2011. január 12., 18:12

Az MVSZ elnöke 2010. augusztus elsején

Tűnődés Petőfi Sándor fehéregyházi eltűnésének 161. évfordulóján című írással a nyilvánossághoz fordult. Ennek nyomán az írott és az elektronikus sajtóban élénkülő vita támadt, amely 2011 januárjában eljutott a Fidesz-közeli Gondola hírportálra is.

Közben 2010. december 4-én a Magyarok Világszövetségének Elnöksége egy Petőfi Bizottság életre hívásáról döntött, amelynek megszervezésével és munkájának koordinálásával megbízta Fuksz Sándor elnökségi tagot, az MVSZ Felvidéki Országos Tanácsának elnökét – áll az MVSZ közleményében.

Fuksz Sándor volt az, aki – mint a közlemény fogalmaz – különleges érzékkel megsejtette az egri várkapitány, Dobó István földi maradványainak helyét. Sejtése beigazolódott, ami lehetővé tette, hogy Dobó Istvánt 2008-ban, a Magyarok VII. Világkongresszusának társrendezvénye keretében szülőfalujában, a felvidéki Dobóruszkán ünnepélyes körülmények között újratemessék.

A Magyarok Világszövetsége bízik abban, hogy Fuksz Sándor rátermettsége Petőfi Sándor földi maradványainak felkutatásában is eredményt hoz.