Megfejtették a szörnyű természeti csapások okait

A bolygót sújtó katasztrofális időjárásnak – a brazíliai és ausztráliai áradásoktól kezdve az USA kelti részén lehullott hatalmas hó mennyiségig – két valószínű magyarázata van.

2011. január 15., 11:40

Tony Barnston, a Columbiai Egyetem Nemzetközi Klimatológiai és Társadalmi Kutatóintézet munkatársa szerint valószínűleg a La Niña és az Észak Atlanti Oszcilláció felelős a világszerte tapasztalható jelenségekért.

A kutató szerint annak ellenére, hogy a La Niña mindig változik, az elmondható a jelenlegiről, hogy július óta a víz hőmérsékletének csökkenését eredményezi a trópusi Csendes-óceán keleti és központi részén és ez a folyamat akár tavaszig is eltarthat. Barston elmondta, hogy a La Niña hatására a Csendes-óceán trópusi részén kevesebb az esőzés, Délkelet-Ázsia és Ausztrália azonban jellemző módon hevesebb esőzéssel néz szembe. Az érintett terület pedig tovább nyúlik az év során, és Sri Lankát, valamint India csúcsát is magába foglalja.

Sri Lankán eddig legalább 13, a Fülöp-szigeteken és Ausztráliában szintén 40 életet követeltek az áradások, miközben nagyszabású mentőműveletek folynak a több mint 200 000 érintett megmentésére. Dél-Amerika északi partjait szintén nagy esőzések sújtják, és már majdnem félezer ember vesztette életét a brazíliai áradásokban és sárlavinákban.

A La Niña általában melegebb időjárást eredményez az USA-ban, különösen a délkeleti részen, az idén azonban az Észak Atlanti Oszcilláció erősebbnek bizonyult a La Niña hatásánál, ami miatt november óta a levegő hőmérséklete csökken Európában és Észak-Amerikában, ahol Florida kivételével minden államból havat jelentettek. Ugyanakkor a kiegyenlítő hatás miatt Kanadában, Grönlandon és Izlandon emelkedik a hőmérséklet - írta az

atv.hu.

Barnston azt is elmondta, hogy bár a La Niña általában április-májusig tart, az Észak Atlanti Oszcilláció már a tél közepén pozitív fázisba kerül, és az év későbbi részében Észak-Amerika délkeleti részén melegebb és szárazabb idő várható, ahogy az Észak Atlanti Oszcilláció hatása megszűnik.