Megalkották a gondolattal irányított művégtagot

Egy amerikai kutatásnak köszönhetően hamarosan lehetővé válik, hogy mozgásképtelen emberek a gondolatukkal irányítsanak művégtagokat.

2013. május 30., 11:40

A Rhode Island-i egyetemen már két mozgásképtelen beteget is képessé tettek arra, hogy egy robotkart irányítsanak. A végső cél, hogy saját lebénult végtagjukat tudják ismét mozgatni. A fejlesztésben egy magyar agykutató, Perge János is részt vesz.

Az amerikai Nature című tudományos magazin videóján jól látszik az érzékelő, amelyet egy kerekes székes asszony agyába ültettek. A műszer méri az agyi jeleket, egy számítógép pedig ezek alapján mozgatja a szerkezetet. A műszert az amerikai Rhode Island-i Brown Egyetem kutatói fejlesztették ki, köztük Perge János – írja a hirado.hu.

„A csoporton belül agyi jeleket analizálok, és ezeknek a jeleknek a változásaihoz próbálok hozzáigazítani olyan algoritmusokat, amelyek remélhetőleg tartósabb és pontosabb irányítást tesznek lehetővé” – mondta a szakember.

Már két mozgásképtelen beteg képes a gondolataival irányítani a robotkart. A kutatásnak azonban nem ez a végső célja.

„A valódi álmunk az, hogy egy napon újra összekapcsoljuk az agyat a mozgásképtelen végtaggal. Hogy ismét elvigyük az agyi jelet a kar izmaihoz és idegeihez. Ezzel egy gerincvelősérült is ismét képessé válna arra, hogy felemeljen egy csésze kávét – mondja a dr. Leigh R. Kochberg neurológus, a kutatócsoport vezetője.

A gondolat erejével működtetett gép vagy végtag már évtizedekkel ezelőtt megmozgatta a tudományos-fantasztikus művek szerzőinek fantáziáját. Az elképzelés most valóra vált. A kutatók abban bíznak, hogy az eljárás fejlesztésével egyre több lebénult ember lehet képes ismét mozogni.