Magyar kémikus sikere

Aktívan jelen vannak a legrangosabb nemzetközi szakmai folyóiratok hasábjain a magyar kémikusok a Kémia Nemzetközi Évében: a Nature-ben egy magyar akadémikus közreműködésével írt publikációt méltattak olasz kutatók.

2011. március 29., 06:15

- A fehérjéket összetartó belső erőkről sokat tudunk ugyan, de még mindig nem eleget - indokolta az

mta.hu-nak nyilatkozva Perczel András akadémikus, az MTA-ELTE Fehérjemodellező Kutatócsoport vezetője azt a fehérjék feltekeredését meghatározó kölcsönhatásokat vizsgáló kutatást, amelynek eredményéről a közelmúltban számolt be négy külföldi kutatóval közösen írt tudományos cikkében az Amerikai Kémiai Társaság lapjában, a Journal of the American Chemical Society-ben (JACS).

A kémikusok szerint főként a vasat tartalmazó fehérjéket felépítő molekulákban mutatható ki olyan mágneses magrezonancia jelenség, amelynek vizsgálatával még jobban megismerhető lesz a fehérjék térszerkezete, a stabilizáló erők mibenléte. A további kutatások szempontjából nevezte fontosnak és „friss gondolatokat" ébresztőnek a Perczel András közreműködésével született cikket a Nature-ben megjelent kommentárjában két világhírű olasz kutató, Ivano Bertini és Claudio Luchinat is. Perczel András szerint az ilyen reakciók - főleg, ha a Science-ben, vagy a Nature-ben jelennek meg - tovább hitelesítik a kutatási eredményt, az eredeti publikációt követő kommentárok összessége pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy az olvasó átfogó képet alkosson magának a témáról.