Fontos változás: 2025-től csak így utazhatnak be a magyarok Nagy-Britanniába

Egy új szabály értelmében 2025-től már a magyaroknak is beutazási engedélyre lesz szükségük, ha Nagy-Britanniába szeretnének utazni.

2024. október 15., 15:53

Szerző:

Nagy valószínűséggel 2025-től már az Európából érkezőknek, is kötelező lesz a beutazási engedély, vagyis az ETA, ha Nagy-Britanniába szeretnének utazni. Jelenleg is van ilyen szabályozás, de jövőre az ország tovább bővíti a listát, és további állampolgárokra fog vonatkozni az új szabályozás.

2025-től megváltozik a beutazás Nagy-Britanniába

Az ország az elmúlt években már változtatott a beutazási szabályain. 2021. január 1-től megszűnt az uniós polgárok szabad mozgása, ami azt is jelenti, hogy ettől a dátumtól kezdve csakis útlevéllel lehet beutazni Nagy-Britanniába az Európai Unió állampolgárainak. Emellett vízumrendszert vezettek be, ez szintén vonatkozik a magyar állampolgárokra. Vízum nélkül 6 hónapig lehet az országban tartózkodni.

2025-től azonban újabb szigorítás várható, ami bizonyos országok állampolgáraira már most is érvényes. A tervek szerint, 2025. április 2-től Nagy-Britannia ugyanis bevezeti az elektronikus beléptetési eljárást az Európai Unióból érkező állampolgárok esetében. Jelenleg is alkalmazzák ezt a szabályt, eddig azokra vonatkozott ez a kötelezettség, akik az úgynevezett Öböl-államokból (Bahrein, Kuvait, Omán, Katar, Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek) érkeztek. 2025. január 8-től azonban érvényes minden Európán kívüli országból érkező személy számára, áprilistól pedig az Európai Unión belülről.

Az ETA elektronikusan igényelhető, és még az utazás előtt szükséges elintézni. Ha az ETA-kérelmet jóváhagyják, legfeljebb hat hónapig tartózkodhat Angliában, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban. Nem számít, hogy turisztikai vagy üzleti célból tartózkodik az országban, ezen felül már vízumot kell igényelni. Fontos, hogy a beutazási engedély legfeljebb 2 évig lesz érvényes, ezalatt bármikor be lehet lépni az országba.

Így lehet majd igényelni

Az ETA már most igényelhető egyes országok állampolgárai számára, ezért van egy honlap, ahol nagyon könnyen el lehet intézni. Az apply-for-an-eta.homeoffice.gov.uk lehet majd igényelni az engedélyt, aminek az elbírálása 48-72 óra, ezért ajánlott még jóval az utazás előtt elintézni. Az igénylőknél átnézik az adatokat, illetve azt, hogy szerepelnek-e például a bűnügyi nyilvántartásban.

Az ETA díja 10 angol font lesz, ezért az összegért pedig 2 évig lehet belépni az országba, ahogyan már említettük korábban. Az ETA nem csupán azoknak kötelező, akik repülővel utaznak az országba, mivel azokra is vonatkozik, akik vonattal vagy komppal lépik át a határt. Azon személyek számára is kötelező lesz, akik csak átutazóban érkeznek, és mondjuk a repülőtéren szállnak át.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)