A MÁV-káosz ellenére 62 százalékkal többen utaznak vonaton, mint tavaly

Miközben a MÁV azt kéri az utasoktól, hogy ha lehet, ne a MÁV-ot válasszák az utazásokhoz, 62 százalékkal többen utaznak vonaton, mint tavaly. Az olcsó bérlethez azonban szolgáltatási színvonal nem járult, a Lázár János által tavaly bejelentett járműpark fejlesztés nem valósult meg.

2024. július 22., 17:10

Szerző:

Egy évvel ezelőtt jelentett be Lázár János közlekedési miniszter egy 1200 milliárdos vasúti pályafelújítási és járműbeszerzési programot. A miniszter akkor azt mondta, a terv már az Orbán-kormány előtt van, ám azt nem fejtette ki, mikor döntenek és pontosan mire is menne el a pénz – írja a Népszava. Egy év elteltével a lap megkérdezte a tárcát, hogy hol tart a nagy terv megvalósítása, de nem kaptak választ. Az állami vasúttársaság érdeklődésükre csak annyit közölt: „A járműállomány fiatalítása, korszerűsítése érdekében a MÁV-START kidolgozott egy járműfejlesztési stratégiát, melyben szerepel vontatójárművek, személykocsik és motorvonatok beszerzése is. Az ehhez szükséges műszaki feltételek meghatározása megtörtént, a kormány már tárgyalta a MÁV-START járműfejlesztési stratégiáját.”

Másfélszer annyi utas, elavult eszközpark a MÁV-káosz oka

Míg a MÁV-flotta bővítése lassan halad, addig a kormányzat jóval sikeresebb volt egy másik ígéretének teljesítésében: abban, hogy hogy növeljék a vasúti utazások számát. Ez a cél vezérelte az Orbán-kormányt többek között akkor, amikor bevezették a rendkívül kedvező áron megvásárolható vármegye- és országbérleteket. De akkor is ez a cél lebegett a kabinet előtt, amikor az unió által szabott legfelső határon állapította meg az egy napos autópálya-matrica árát. Erről a Népszava kérdésére Lázár János miniszter beszélt egy tavalyi sajtótájékoztatón: mint mondta, az egynapos autópálya matrica díjtételének meghatározásánál is az volt a cél, hogy a közösségi tömegközlekedést preferálják a magyar választópolgárok. Vagyis akinek drága az autópálya, az menjen például vonattal. Az olcsó bérlet és a drága sztrádamatrica hatott: a MÁV a lap érdeklődésére azt közölte, hogy idén júniusban 62 százalékkal több utazás történt a vasúton, mint egy évvel korábban.

Vagyis az Orbán-kormány közlekedéspolitikájának sikerült elérnie, hogy ugyanannak a rossz pályahálózatnak, ugyanannak a zömében agg, korszerűtlen járműparknak az idén nyáron több mint másfélszer annyi utast kell kiszolgálnia, mint tavaly.

Pedig már a tavalyi forgalommal sem bírt el a MÁV. Mindez jókora fennakadásokhoz, kaotikus állapotokhoz vezetett a vasúti közlekedésben az idei nyári csúcsszezonban. Mint azt a vasúttársaság a RTL-nek elmondta, július 5. és 15. között a 35 ezer járat 30 százaléka késett, a vonatok 1,6 százaléka el sem indult. Gyakorta abban sem volt sok köszönet, ha elindult a vonat, mert a melegben megfelelő klimatizálás nélkül megsültek az utasok. Maga a vasúttársaság sem tagadta ezt, erről így írt egy közleményében: „Sajnos a járműparkunk jelentős része még nem klímával, hanem úgynevezett légjavítóberendezéssel felszerelt, ezek a korábbi készülékek azonban a 35 fokos, vagy azt meghaladó hőséggel már nem bírnak. A több napon át tartó rendkívüli forróság közepette történő maximális kihasználtság mellett pedig – az időszakos karbantartás ellenére is – növekszik a meghibásodás esélye.” 

Ezzel a kormányzati közlekedéspolitika teljesen abszurddá vált: miközben az olcsó bérletekkel arra ösztönzik az utasokat, hogy a MÁV-ot válasszák, az állami vasúttársaság azért rimánkodik, nehogy még többen válasszák a vonatot.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Mávinform Facebook-oldala)

 

Tegnap 17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.