Ezért rajong most sok magyar: az ősz lassan mindenkit megbabonáz

Habár a legtöbben még mindig nyáron vonulnak el a világ zaja elől, egyre többen választják az ősz időszakát is utazásra és kikapcsolódásra.

2024. szeptember 26., 11:24

Szerző:

Az ősz egyre fontosabbá válik a turizmusban, hiszen ez az időszak jelentős forgalmat és bevételt generál. Már a magyar utazók körében is megfigyelhető ez a globális trend, ugyanis mind többen részesítik előnyben a főszezonon kívüli időszakokat – derült ki a Groupama Biztosító és az OTP Bank közös kutatásából.

Aki teheti, ősszel utazik?

Ma már a magyar utazók 43 százaléka választ utazást a nyári hónapokon kívül, negyedük pedig kifejezetten elkerüli a főszezont. Közülük legtöbben az őszt részesítik előnyben, míg a téli utazások a legritkábbak. Az ezer fő megkérdezésével készült kutatásból kiderül, hogy a főszezonon kívüli utazást preferálók legfőbb indokai az alacsonyabb árak, valamint a tömeg és a forróság elkerülése.

Ugyanakkor nem mindenkinek van lehetősége főszezonon kívül utazni: a válaszadók 40 százalékánál akadályozó tényező, hogy a gyerekeknek nyáron van hosszabb iskolai szünet, amit a munkaadók is figyelembe vesznek a szabadságolás tervezésénél. Így leginkább azok választják az őszt, akik munkájuk vagy élethelyzetük miatt rugalmasabbak, például a 60 év felettiek, az inaktívak, az alacsonyabb jövedelműek, illetve a gyermek nélküli családok.

 Nő a népszerűsége a kellemes klímájú desztinációknak

 A nyári hónapok továbbra is sokak számára a legvonzóbbak, számukra elképzelhetetlen, hogy nyaralásukat más időszakra tervezzék. A válaszok alapján, a gazdag programkínálat és a hosszabb nappalok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az utazók 57 szaázaléka továbbra sem az őszt, hanem kizárólag a nyarat választja külföldi utazáskor.

 „A változó szokások és az évről évre forróbb nyarak már az utazási irodák gyakorlatára is hatással vannak; érezhetően többen keresik a hűvösebb, északi úti célokat, valamint a szezonon kívüli ajánlatokat. A nyári hónapokban egyre népszerűbbek az észak-európai hajóutak, vagy olyan kellemes klímájú desztinációk, mint például az Azori-szigetek. Az eddig jellemző szezonok határai is elmosódni látszanak: a mediterrán tengerpartokon például akár még októberben is nyári idő és fürdőzésre alkalmas tengervíz várja az utazókat, míg tendenciává vált az is, hogy a távoli, trópusi nyaralóhelyek nyári hónapjai az esősebb évszak ellenére is keresettek” – közölte Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője.

Az OTP Bank közleményében megjegyezte: a bank adataiból az látszik, hogy 2024-ben is a nyár a legerősebb időszak az utasbiztosítások vásárlása szempontjából, de szeptemberben már több utasbiztosítást kötöttek az ügyfelek, mint az előző év azonos időszakában. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pexels/Ketut Subiyanto)