A szűretlen almalé borzasztóan veszélyes, akár sejtkárosodást is okozhat

Német szakértők termékteszteknek vetették alá a szűretlen almaleveket, és megdöbbentő eredményre jutottak. A szűretlen almalé termékek egy része sejtkárosító anyagot és növényvédő szerek maradványait tartalmazza.

2024. október 15., 15:22

Szerző:

Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer a Facebookon számol be annak a felmérésnek az eredményéről, amelyet a német ÖkoTest publikált először. Mint írják, a szakértők 32-féle szűretlen almalé terméket vizsgáltak meg alaposan, azonban nem mindegyik ital eredményei lettek biztatóak.

Annyira szűretlen, hogy vegyszeres az almalé

A vizsgált almalevekből 14-ben többféle növényvédő szer maradékát is kimutatták, egyebek mellett az acetampiridét.

Hét gyártó termékeiben pedig – kis mennyiségben ugyan, de – igazolták a patulin jelenlétét is, amely egy sejtkárosító és mérgező mikotoxin, azaz penészgomba-méreg.

A Rizikometer azt írja, a patulin gyakran előfordul almából készült termékekben, mert a sérült gyümölcsök jó táptalajul szolgálnak a patulint termelő penészgombáknak, és a nem megfelelő tárolás is fokozott toxinképződéshez vezethet.

Az Ökotest cikkéből kiderül: patulin mutagénnek minősül, vagyis olyan mérgező anyag, mely a testi és ivari sejtek örökítőanyagára hat, megváltoztatja a DNS által tárolt genetikai információt. Neurotoxinnak tekintik, emésztési zavarokhoz vezethet, például hányáshoz, de a gyomornyálkahártya vérzéses gyulladását is előidézheti.

Van olyan szűretlen almalé, ami átment a teszten

Összességében elmondható, hogy a vizsgált gyümölcslevek csaknem fele „nagyon jó” minősítéssel végzett a termékteszten. Ezek között van például az itthon is kapható dmBio szűretlen almalé, a Penny Naturgut Bio almalé, a Lidl Solevita Bio almalé, a Müller Bio Primo almalé és az Alnatura almalé is. „Jó” értékelést kapott a Pfanner 100% Naturtrüb almalé, az Aldi Rio D'Oro almalé és a Lidl Solevita Premium almalé. A Penny Paradiso almalé azonban csupán „kielégítő” eredményt ért el.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

15:04

A MÁV fiatalnak nevezhető Siemens Desiro motorvonatainak 38 százaléka nem közlekedik a karbantartás elmaradása miatt. A MÁV szerint kereskedelmi zavarok vannak a háttérben, Vitézy Dávid szerint viszont Lázár János jóvoltából összeomlott a karbantartás is.