Hatalmas aszteroida a Föld közelében

Egy nagy aszteroida halad el a Föld mellett május végén, ez lesz az 1998 QE2 névre keresztelt égitest legkisebb távolsága a bolygótól a következő két évszázadban.

2013. május 19., 13:12

Az aszteroida nem jelent semmilyen veszélyt a Földre, nagyjából 5,8 millió kilométer távolságra halad el, ami a Hold és Föld távolságának a tizenötszöröse.

A jelenség azonban remek alkalmat jelent a csillagászoknak, hogy megfigyeljék az 1998 QE2-t. A megfigyeléseket két nagy távcsővel, a 70 méteres Goldstone-nal és a 305 méteres Arecibo csillagvizsgálóval végzik, ez utóbbi Puerto Ricóban található – írja az Index.

Valahányszor egy aszteroida ilyen közel kerül hozzánk, fontos tudományos kutatásokat lehet végzeni a méretéről, forgási jellemzőiről, felszínéről és származási helyéről – magyarázta Lance Benner, a Jet Propulsion Laboratory kutatója. A kutatók azért ilyen izgatottak most, mert az új technikának köszönhetően az eddiginél pontosabb képet kaphatnak az égitestről.

Az égitestet 1998-ban fedezték fel a MIT közeli égitesteket figyelő programjának keretein belül. Most május 30. és június 9. között figyelhetik meg, ekkor lesz érzékelhető az említett távcsövekkel.