Bélyeghamisítókat leplezett le a kanadai rendőrség

Az elmúlt húsz évben első alkalommal lepleztek le bélyeghamisítókat a kanadai rendőrség munkatársai. A kanadai posta szerint a hamisítás mintegy 2,6 millió dolláros kárt okoz a hivatalnak.

2011. március 31., 14:54

A kanadai rendőrség a helyi posta közreműködésével egy éve vizsgálódik Toronto és Montreal környékén a bélyeghamisítási ügyben, amelynek eredményeként ez idáig mintegy 40 ezer darab hamis bélyeget foglaltak le kiskereskedelmi egységekben, sőt még egy postahivatalban is. Ez utóbbi helyszínen nem bizonyított, hogy a hamisítványokat értékesítő alkalmazott tudott-e arról, hogy a kiadott értékcikk nem eredeti.

A kanadai MSN News híradása szerint a közelmúltban két személyt, ez idáig összesen négy főt vett őrizetbe a rendőrség a hamisítványok terjesztésének gyanújával. A kanadai posta szerint a hamisítványok, köztük II. Erzsébet királynő arcképével, illetve a vancouveri olimpia alkalmából kibocsátott bélyegek mintegy 2,6 millió dolláros kárt okoztak a hivatalnak.

A posta szerint 20 év óta ez az első alkalom, hogy bélyeghamisítókat lepleznek le. A posta rendszeres képzésben részesíti alkalmazottait, hogy a hamisítványokat felismerjék. Az ügyben szintén egy postai alkalmazott szúrta ki a problémás bélyegeket, amelyek a szakértői vélemény szerint meglehetősen jó minőségűek voltak, és az egyszerű felhasználókat könnyen megtéveszthették.

Kanadában nem csak a hamisítók, de illegális újrahasznosítók is nehezítik a posta munkáját. Tavaly októberben a hamisítási ügyben folytatott nyomozás eredményeként bukkantak egy férfira, aki használt bélyegeket értékesített újként. Az ügyben összesen 10 ezer darab korábban használt, ám a bélyegzőktől és a ragasztás nyomától megtisztított, újra eladni kívánt bélyeget találtak.

A gyanúsítottak büntetőjogi felelősségre vonása hamis értékcikkek forgalmazása miatt akár 5 évig tartó szabadságvesztést, valamint 1 millió kanadai dollár összegű pénzbüntetést is eredményezhet.