Ausztria (is) zokon veheti

A magyar EU elnökség az Európa Tanács épületének bejárati csarnokában az 1848-as határokkal ábrázolt Nagy-Magyarországot bemutató szőnyeget helyezett el. Ez mindenekelőtt Ausztriával és Szlovákiával szemben jelent provokációt – írja a konzervatív Die Presse. Az alábbiakban dr. Gonda László szó szerinti fordításában közöljük Wolfgang Böhm és János A. Fehérváry cikkét.

2011. január 20., 18:10

A magyar EU-elnökség az Európa Tanács épületének bejárati csarnokában Nagy-Magyországot bemutató szőnyeget helyeztetett el. A 202 négyzetméteres „történelmi szőnyeg” számos motívumot tartalmaz. Köztük található egy térkép is, amely bemutatja a magyar királyság által 1848-ban birtokolt országokat: az 1920-ban aláírt trianoni békeszerződésig Szlovákia, Horvátország, Szerbia és Románia valamint Ausztria egyes területei Nagy-Magyarországhoz tartoztak.


Újjáéled a nacionalista Magyarország

Ezzel, a világszerte bírált médiatörvény bevezetését és a külföldi vállalkozásokkal szemben alkalmazott különadót követően, a soros magyar EU-elnökség újabb, egész Európára kiterjedő vitát indított útjára. Mégis azt hangsúlyozza az Európa Tanács egyik magyar szóvivője, hogy „nem nosztalgikus visszaemlékezésről van szó”.

„A historikus szőnyeg” elhelyezését akár az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar nemzeti konzervatív Fidesz kormány nacionalista cselekedetének is lehet tekinteni, hiszen évek óta ápolja az egykori Nagy-Magyarország mítoszát.

Oldalvágás Ausztria ellen

Az Európa Tanács épületében különösen a valamikor Magyarországhoz tartozó országok – Szlovákia, Horvátország, Szerbia (Vajdaság), Románia (Erdély) és Ausztria (Burgenland) – szőnyegen való szerepeltetése tekinthető provokációnak. Egykoron, a királyság alatt, a fenti országokhoz tartozó emberek ellen a magyarok háborús cselekedeteket hajtottak végre.

Ettől eltekintve a szőnyegen feltüntetett 1848-as évszám arra emlékeztet, hogy az osztrákok vérbe fojtották a Habsburg Monarchia elleni 1848/49-es magyar felkelést. Végül is ez vezetett el az osztrák-magyar kiegyezéshez, amelyet a magyarok ugyan úgy, mint korábban, megszégyenítésként hagyományoznak tovább.

„ A szőnyeg a Fidesz jelenlegi politikáját tükrözi vissza, amely életre kelti a Nagy-Magyarország álmát” – ezt a véleményt fogalmazza meg Ulrike Lunacek, az Európai Parlament zöld képviselője. A román európai parlamenti képviselő, Ioan Mircea Paşcu, az egyik internetes

platformonrámutat, hogy manapság az EU-államoknak a lebontaniuk kell a határokat, nem pedig sajnálkozni amiatt, hogy a korábbi határok többé már nem léteznek.

„Nem tisztességes” –védekezik Magyarország

A magyar EU-elnökség egyik szóvivője, Hajdú Márton, visszautasította a vádaskodásokat, és azt hangsúlyozta, hogy nem lenne tisztességes utalásnak tekinteni a jelenre. Azt mondta, hogy a szőnyeg csupán a magyar kulturális, történelmi és tudományos szimbólumok, képek egyszerű idősorrendje: királyok, régi művészeti alkotások, enciklopédiák kivonatai, valamint az 1848-as régiót bemutató térképek, amelyek abból a korból valók, amikor a „népek tavasza” egész Európában forradalmakat váltott ki.

Wolfgang Böhm és János A. Fehérváry

(DiePresse.com)

Fordította: dr. Gonda László

További cikkeket olvashat Ausztriáról a

Szervusz Ausztriahonlapon