Angol vécére jár a mindentudó óriáspatkány

A termetes gambiai hörcsögpatkány érzékeny orrával biztosan és pillanatok alatt kiszagolja az elébe rakott köpetmintákból, melyik tbc-fertőzött. Mozambikban ugyanezt az állatot földbe rejtett aknák felderítésénél használják.

2011. március 29., 11:52

A robbanóanyagok felismerésére betanított hörcsögpatkányok egy falat banánért teljes biztonsággal szúrják ki a föld mélyében rejtőző robbanószerkezeteket. Ráadásul a kutyákkal ellentétben a patkányok mintegy két-három kilós súlya nem aktiválja a gyutacsot, így nem repülnek cafatokra egy rossz mozdulattól. Új technológiát is bevetettek: egy útról százméterenként vettek földmintákat és ezt a laboratóriumban az APOPO nevű holland szervezet patkányaival végigszagoltatták. Ha az állatok nem jeleztek, az utat megnyitották a lakosság előtt. Ezzel a módszerrel naponta 38 kilométer utat aknamentesítettek Mozambikban – írja a

Népszabadság.

Az APOPO Morogoróban, Tanzániában is kiképzett patkányokat. Ez négyhetes korukban kezdődik: ekkor indul hozzászoktatásuk az emberekhez, hogy megszabadítsák őket természetes félelmüktől. Egyébként a természetben éjszakai életet élő hatalmas patkányt ugyancsak kiterjedt őshazájában, Szenegáltól és keleten Ugandától le egészen Dél-Afrikáig nem igazán kedvelik az őslakosok, mivel ugyanúgy felfal minden számukra fontos növényt, mint kisebb rokonai. A fejlett világban viszont mindinkább keresettebb jószág lesz mint házikedvenc. A tekintélyes, kisebb macska méretű rágcsálót ugyanis kutya módra lehet nevelni, az állatok nem unják meg a monoton feladatokat sem és a YouTube-on fellelhető videók szerint még arra is be lehet őket tanítani, hogy a WC-re felmászva végezzék a dolgukat.