A vártnál gyorsabban forog a Föld

A kutatók meglepetten tapasztalták, hogy 2010-ben a Föld egy parányival gyorsabban forgott a megjósoltnál. Bár, mint minden évben, a bolygó forgó mozgása most is lassabbnak bizonyult az előző évinél, de nem annyival, mint a legutóbbi években. A hosszú távú trend egyértelmű: a Föld egyre lassabban forog, ezer nap alatt átlagosan egy másodpercet veszít forgási sebességéből. Ezt atomórákkal pontosan meg lehet mérni. Azért, hogy a csillagászati nap és az órák által mért nap ne térjen el egyre inkább egymástól, minden második vagy harmadik évben beiktatnak Újévre virradóan egy úgynevezett szökőmásodpercet – írja a Die Welt. 2010 utolsó perce azonban mégis 60, és nem 61 másodpercből állt.

2011. január 4., 11:22

Arra, hogy idén miért forgott a vártnál gyorsabban a Föld, nincs magyarázata a kutatóknak. Számos hatás közrejátszhat - a forgás felgyorsul, ha a fák lombja lehullik a talajra, vagy a gleccserek jege lefolyik a völgybe. Az időjárásnak is szerepe van a légkör víztartalma által.


Azt már sikerült megtudni, miért lassul évről évre a forgás: a Hold gravitációs ereje fékezi le. Mintegy 15 milliárd év múlva ezért a Föld forgása le fog állni.

Legutóbb 2008 szilveszterekor kellett beiktatni egy szökőmásodpercet. A Nemzetközi Földforgás Szolgálat (IERS) kutatói eredetileg azzal számoltak, hogy idén ismét szükség lesz egy plusz másodpercre. Az eredmények fényében ez azonban idén elmaradt - a jövő szilveszter azonban valószínűleg újra egy másodperccel hosszabb lesz.