15 évesen bíróságra megy, mert letöltött pár mozifilmet

Egy tizenöt éves fiút állítottak bíróság elé a svéd hatóságok szerzői jogok megsértésének gyanújával. Ilyen fiatal gyanúsított ügyét korábban még soha nem tárgyalta a bíróság.

2011. augusztus 26., 20:27

A TorrentFreak értesülései szerint iskolai rendszergazdák fedezték fel, hogy fiú számítógépén 24 illegálisan letöltött és megosztott mozifilm található, miközben egy az iskolai rendszert megfertőző vírus forrását keresték. Az esetet jelentették az igazgatónak, aki a rendőrséghez fordult.

A svéd rendőrség kivizsgálta az ügyet, majd feljelentést tett szerzői jogok megsértésének gyanújával. Az ügyészség eljárást indított a kiskorú elkövető ellen. Indoklásuk szerint a törvénysértés megállapítása esetén – az elkövető korától függetlenül – kötelesek intézkedni. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a bíróságtól olyan büntetés kiszabását kérik, amely tekintetbe veszi a vádlott fiatal korát.

A göteborgi bírósági meghallgatáson a gyanúsított elismerte, hogy letöltötte a szóban forgó filmeket, köztük A közösségi háló és A harcos című alkotásokat, ám azt állította, nem volt tudomása róla, hogy a letöltéssel párhuzamosan meg is osztja ezeket.

Az ügyészség szerint paradox helyzet, hogy a fájlcserélő hálózat használatának feltétele hogy a felhasználók meg is osszák a letöltéseiket. Képviselőjük hozzátette, tudják, hogy egy-egy fájlcserélő ellen indított eljárással csak a "felszínt kapargatják", ám meglátásuk szerint, ahhoz hogy a legális letöltő szolgáltatást nyújtó rendszerek elindulhassanak, nyitva kell hagyni az illegális letöltők lebukásának lehetőségét.