Svédország kiadta Törökországnak a PKK egyik tagját

Svédország kiadta pénteken Törökországnak a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár kurd szervezet egyik tagját – jelentette szombaton az Anadolu török hírügynökség.

2022. december 3., 16:39

Szerző:

Mahmut Tat 2015-ben kért menedékjogot Svédországban, miután Törökországban hat évi és tíz hónapi börtönbüntetésre ítélték a PKK-val való kapcsolata miatt. Az Anadolu jelentése szerint a menedékkérelmét elutasították.

A TRT török állami televízió jelentése szerint Tatot pénteki isztambuli megérkezése után őrizetbe vették, majd a szombati bírósági kihallgatás után börtönbe szállították szintén Isztambulban.

Svédország és Finnország májusban nyújtotta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz Ukrajna Oroszország általi megtámadása miatt, de Törökország kifogásolta a felvételüket arra hivatkozva, hogy Svédország és – és kisebb mértékben – Finnország a Törökország és az Európai Unió által terrorszervezetnek tartott PPK és más csoportok tagjainak ad menedéket.

Ankara követeli továbbá Fethullah Gülennek, az Egyesült Államokban élő hitszónoknak a kiadatását, akit Ankara a 2016. évi, Recept Tayyip Erdogan török elnök elleni puccskísérlet megszervezésével vádol.

Stockholm és Helsinki tagadja, hogy fegyvereseknek adna menedéket, de megígérte, hogy együttműködik Törökországgal, és feloldja szíriai török hadműveletek miatt elrendelt fegyverembargót.

A NATO konszenzussal hozza meg döntéseit, így a két ország felvételéhez szükség van mind a harminc tagállam támogatására. Csak Törökország ellenzi a felvételüket.

A nemrégiben hivatalba lépett új svéd kormány nyitottabb a tárgyalásokra, és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a héten úgy ítélte meg, hogy a két ország „kedvező lépéseket” tett.

„Törvénymódosításokat fogadtak el, és mindez kedvező fejlemény” – mondta Cavusoglu Bukarestben, a NATO külügyminiszteri értekezletének szünetében tartott sajtóértekezletén.

(Kiemelt kép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO külügyminisztereinek találkozóján, amelyhez csatlakozott Finnország, Svédország és Ukrajna külügyminisztere, valamint az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is, 2022. november 30-án. Andrei Pungovschi / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.