Így enyhítse a szúnyogcsípés okozta viszketést házi szerekkel

Viszket, ég, az arra érzékenyek esetében jelentős dudorrá növekedhet a szúnyogcsípés. Vannak azonban szerencsére olyan házi praktikk, amikkel gyorsan enyhíthetjük a tüneteket.

2024. július 26., 14:19

Szerző:

A szúnyogcsípés inkább a kellemetlen, mint a veszélyes kategóriába tartozik, és néhány nap alatt magától is elmúlik. Néhány vérszívó azonban betegséget is terjeszthet, például a Magyarországon is regisztrált nyugat-nílusi lázat. Akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha a szúnyogcsípés összekapcsolható lázzal, fejfájással vagy a fertőzés bármilyen jelével – írja a gyogyline.hu a healthline.com cikke alapján. 

Természetesen az a legmegfelelőbb, ha védekezünk a szúnyogcsípés ellen, krémek, spay-k használatával, illóolajok segítségével, vagy hoszzú ujjú ruházat, zokni viselésével. Ám ha a szúnyog volt szemfülesebb, és már ott dudorodik a csípés helye, akkor sem kell kétségbeesni.

Miért viszket a szúnyogcsípés?

Amikor a szúnyogok csípnek, vért szívnak, miközben nyáluk egy részét befecskendezik. Nyáluk véralvadásgátlót és fehérjéket tartalmaz.

A fehérjék idegen anyagok, amelyek beindítják a szervezet immunrendszerét. A szervezet immunrendszere ezek leküzdésére hisztamint szabadít fel, egy olyan vegyületet, amely segíti a fehérvérsejtek eljutását az érintett területre. A hisztamin okozza a viszketést, a gyulladást és a duzzanatot.

Néha, ha valakit először csíp meg egy szúnyog, nem reagál. Ez azért van, mert a szervezete még nem alakított ki választ az idegen betolakodóra. Néhány ember pedig egyáltalán nem veszi észre a csípéseket.

Ha mégis megjelenik egy irritáló csípés, jó tudni, hogy milyen megoldásokat vethetünk be a viszketés enyhítésére.

Így enyhíthető a szúnyogcsípés okozta viszketés

1. Apróra tört jég

A hideg önmagában enyhíti a gyulladást, sőt érzésteleníti is a bőrt, ami gyors enyhülést hoz. A Mayo Klinika orvosai azt ajánlják, hogy jeget tekerjük be egy konyharuhába vagy zsebkendőbe. Ha a jeget közvetlenül a csípésre helyezzük, néhány perc múlva távolítsuk el, nehogy károsítsa a bőrt.

2. Aloe vera

Ha van otthon ebből a hasznos növényből, akkor itt az ideje, hogy ne csak dekorációs célra használja, hanem jótékony hatását is élvezze. Vágjon le egy kis darabot az aloe vera leveléből, és kenje a szúnyogcsípésre a benne lévő gélt. Gyulladáscsökkentő hatása van, és – jó tudni – a kisebb sebek gyógyulását is segíti.

3. Almaecet

Az almaecetet évszázadok óta használják különböző egészségügyi problémák kezelésére a fertőzéstől a vércukor-problémákig. A szúnyogcsípést elvileg egyetlen cseppje is enyhíti, ha mégsem, akkor áztasson be egy konyharuhát víz és ecet keverékébe, és borogassa az érintett részt. Ha sok a szúnyogcsípés a testén, öntsön langyos fürdővízbe két csésze almaecetet.

 

4. Szódabikarbóna

Szinte minden háztartásban megtalálható. Szúnyogcsípés esetén a belőle készült krém segíthet. Nagyon egyszerű a recept: egy evőkanál szódabikarbónához adjon annyi vizet, hogy kenhető paszta jöjjön létre. Kenje a csípés helyére, majd 10 perc után mossa le.

 

5. Bazsalikom

Gondolta volna, hogy ez a fűszernövény nemcsak sok olasz étel remek ízesítője, hanem a szúnyogok ellen is bevethető? Több tanulmány igazolja, hogy a benne található eugenol nevű vegyület hatásosan csillapítja a viszketést. Forraljon fel két csésze vizet, és adjon hozzá kb. 15 gramm szárított bazsalikomlevelet. Hagyja a keveréket lehűlni, majd egy belemártott konyharuhával nedvesítse be vele a szúnyogcsípés helyét. Ha van otthon friss bazsalikom, akkor vágja apróra, és helyezze az érintett felületre.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:  Soumyabrata Roy / NurPhoto via AFP)