Orbán Viktor fontos ígéretet tett román kollégájának

Orbán Viktor támogatja Románia teljesjogú schengeni csatlakozását.

2024. július 26., 13:10

Szerző:

Orbán Viktor a pénteki informális találkozón megígérte a román miniszterelnöknek, hogy ősszel napirendre veszi Románia schengeni csatlakozásának ügyét. Ez azért fontos, mert Románia márciusban csak részben lett a schengeni övezet tagja, vagyis csak a légi és a vízi közlekedésben szűnt meg a határellenőrzés, a szárazföldön maradt. Ez leginkább az áruforgalmat bonyolítja, így Románia számára rendkívül fontos, hogy teljes jogú tagja legyen az övezetnek.

Marcel Ciolacu a találkozó után Facebook-bejegyzésben adott hírt az egyeztetésről.

Ma pragmatikus megbeszélést folytattam Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével a kétoldalú együttműködésünk közös érdekű témáiról.

Ciolacu azt írta, a két ország kereskedelme összesen mintegy 13 milliárd eurót tesz ki, és egyetértettek magyar kollégájával abban, hogy még mindig vannak kiaknázatlan lehetőségek.  

Megállapodtunk abban is, hogy megkezdjük a megvalósíthatósági tanulmányokat egy kétoldalú zászlóshajóprojekt – a Budapest–Bukarest nagysebességű vasútvonal – megvalósítására, amely regionális érdekű stratégiai projekt, és hatással van a közép-európai régió vasúti hálózataira.

A román miniszterelnök azt írta, számít Magyarország őszinte fellépésére az európai stratégiai menetrend megerősítése érdekében, és köszönetet mondott Orbán Viktornak, amiért egyértelműen támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez a szárazföldi határokkal is – zárta posztját a román miniszterelnök.

Eddig Hollandia és Ausztria akadályozta Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe azzal az indokkal, hogy Románia nem tesz meg mindent az embercsempészek megállítására. Azóta Hollandia már jelezte, hogy nem fog akadályokat gördíteni a schengeni szárazföldi csatlakozás elé, Ausztria még nem mondott le a vétójáról, de sokan abban bíznak, hogy az őszi ausztriai választások változást hoznak majd ott is.

 

(Fotó: Marcel Ciolacu Facebook oldala. Orbán Viktor magyar és Marcel Ciolacu román miniszterelnök találkozója. A képen szerepel Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is.)

 

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.