Megbuktatnák Kamala Harris amerikai alelnököt

Kamala Harris kapcsán rendkívüli inkompetenciáról beszélnek.

2024. július 24., 14:37

Szerző:

Kamala Harris ellen kedden alkotmányos vádeljárást kezdeményezett Andy Ogles republikánus képviselő. A beadvány újabb vádponttal bővíti ki a korábban benyújtott javaslatot - írja a Hill nevű lap, amelyet a Portfolio szemlézett.

Mindezt azután, hogy a republikánusok bepanaszolták Kamala Harrist a választásokat felügyelő szövetségi szervnél, és a bíróságokon is megtámadhatják a jelöltségét.

 De mik a vádak az amerikai alelnök ellen?

 A tennessee-i képviselő által hozzátoldott második cikk szerint Kamala Harris eltussolta Joe Biden elnök fizikai és szellemi egészségügyi állapotát, ami „a közbizalom megsértésével" ért fel.

 A mostani kiegészíti az első, 2023. június 12-én benyújtott alkotmányos vádeljárási indítványt, miszerint Harris

„rendkívüli inkompetenciát tanúsított feladatai és felelősségi köre ellátása során, mereven elutasította a hatályos bevándorlási törvények betartását, és érezhető közömbösséget tanúsított az Egyesült Államokban élő emberek iránt, akik szenvednek az Egyesült Államok déli határán fennálló válság miatt."

Az eredeti javaslat nem jutott tovább a bizottsági szakaszon

Alejandro Mayorkas belbiztonsági minisztert februárban a kormányzat bevándorlási politikája nyomán az utóbbihoz hasonló vádak miatt vonta felelősségre a képviselőház, de a vádeljárás tárgyalását a szenátus elgáncsolta.

Ezeken túl Donald Trump volt elnök szövetségesei felvetették annak a lehetőségét, hogy jogi úton próbálják megtorpedózni Harris elnökjelöltségét, miután a demokrata elnök visszalépett a versenytől. A volt elnök emellett a Szövetségi Választási Bizottságnál (FEC) is panaszt nyújtott be a helycsere pénzügyi vonzatai miatt.

A CBS által megkérdezett választási jogi szakértők szerint nem valószínű, hogy sikerrel járnának a republikánusok azon erőfeszítései, hogy ellehetetlenítsék Joe Biden visszalépését, egyúttal megadadályozzák Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét.

Mike Johnson, a képviselőház elnöke még Biden félreállása előtt azt vetette fel, hogy a republikánusok pert indíthatnak azokban az államokban, ahol nem Biden kerül fel a szavazólapokra.

Minden államnak megvan a maga rendszere, és ezek közül néhányban nem lehet csak úgy egyszerűen kicserélni egy olyan jelöltet, akit a demokratikus folyamat során választottak meg

- mondta Johnson, utalva az előválasztást megnyerő Bidenre.

Hozzátette: szerinte „helytelen és törvénytelen lenne, ha egy maroknyi ember bemenne a hátsó szobába, és kicserélné a nekik nem tetsző jelöltet."

(Fotó: Kamala Harris alelnök beszédet mond Detroitban 2021. július 12-én. Fotó: Nicholas Kamm / AFP)