Az Egyesült Államok minden áron megvédi a Fülöp-szigeteket

Az Egyesült Államok megingathatatlanul elkötelezett a Fülöp-szigetek védelmében,  szögezte le manilai látogatásán Kamala Harris amerikai alelnök, aki hétfőn ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnökkel egyeztetett.

2022. november 21., 13:51

Szerző:

A megbeszélése során Harris leszögezte, Washington kiáll a Fülöp-szigetek mellett a Dél-Kínai-tengert érintő vitás területi kérdésekben, összhangban a nemzetközi joggal.
   

„Bármely, a Fülöp-szigeteki hadsereg, hajó vagy repülőgép ellen a tengeren elkövetett támadás esetén életbe lépne a kölcsönös védelemről szóló megállapodás”

– jelentette ki. A két ország 2014-ben írt alá megállapodást a kölcsönös védelemről, az egyezmény lehetővé teszi az Egyesült Államoknak, hogy védelmi felszerelést telepítsen öt Fülöp-szigeteki támaszpontra, valamint engedélyezi katonai létesítmények építését és üzemeltetését is, melyeket az amerikai katonák mellett a helyi csapatok is használhatnak, és rendelkezik a közös hadgyakorlatok kérdésében is. Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő azt mondta, Washington több mint 82 millió dollárt szánna a már meglévő bázisok üzemeltetésére és újak létesítésére. Összesen 21 beruházásról lenne szó.
 

Ifjabb Marcos a maga részéről hangsúlyozta, országa jövője elképzelhetetlen az Egyesült Államok nélkül, és figyelmeztetett arra, hogy nagyon fontos a már meglévő kapcsolatok mélyítése és erősítése, mert a Dél-Kínai-tengeren a helyzet nagyon gyorsan változik. Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és katonai célra kiépített több mesterséges szigetet a vitatott területen. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit azonban a Fülöp-szigetek mellett Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja. Kína azzal támasztja alá saját követelését, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.  Helyszíni beszámolók szerint több tucatnyian tüntettek hétfőn Harris látogatása ellen. A tiltakozók azzal érveltek, hogy ki akarnak maradni az Egyesült Államok és Kína közötti versengésből.

(Kiemelt kép: Marcos és Kamala Harris. Fotó: Haiyun Jiang / POOL / AFP)

Húsz, többségében kiskorú „felesége” volt egy szektavezérnek az Egyesült Államokban; az Arizona és Utah állam határa közelében működő vallási közösség vezetője emellett megbüntette azokat a követőit, akik nem ismerték el prófétának – áll az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda által szövetségi bíróságon benyújtott periratban.