Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy bár készült a második ciklusára, de visszalép az elnökjelöltségtől, és inkább a jelenlegi feladataira koncentrál. Így nagy eséllyel a demokraták Kamala Harris jelenlegi alelnök mögé sorakozhatnak fel, aki előtt azonban még nagy út áll a jelöltségig. Mindeközben a világ vezetői sorban reagálnak Joe Biden döntésére.

2024. július 22., 09:41

Szerző:

Joe Biden hosszú hónapok után belátta, csak úgy tudja pártját egy újabb győzelemhez segíteni, ha hátrébb lép. Éppen ezért lemondott az elnökjelöltségről, majd bejelentette, teljes mellszélességgel támogatja Kamala Harrist abban, hogy ő legyen a demokraták elnökjelöltje. Harris jelöltségéhez ugyanakkor nem elég a regnáló elnök támogatása, ahhoz még rengeteg feladat vár a jelenlegi alelnökre. Mindeközben a világ vezető politikusai hálájukat fejezték ki Joe Bidennek, amiért az elmúlt években odaadóan szolgálta a hazáját. 

Joe Biden végül csak belátta

Bejelentette visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke az X-en, és ezzel pontot tett az elnökválasztási kampányt kísérő kálváriájának végére. A döntést bejelentő levélben kifejti, hogy habár készült a második ciklusára, a pártja és hazája érdekeit az szolgálja, ha hátralép, és innentől kizárólag az elnöki feladatokra koncentrál.

„Bár szándékomban állt megpályázni az újraválasztást, úgy vélem, hogy pártom és a hazám érdekét az szolgálja, ha most visszalépek, és a ciklus hátralévő részében kizárólag elnöki feladataim ellátására összpontosítok”

– írta Joe Biden a döntését bejelentő levélben, melyben köszönetet mondott alelnökének, Kamala Harrisnek, akit egy későbbi posztban teljes támogatásáról biztosított, hogy ő legyen a demokraták elnökjelöltje. „Demokraták, itt az idő, hogy összefogjuk és legyőzzük Trumpot. Csináljuk meg!” – írta Joe Biden a támogató posztjában.

Harris köszönte szépen Joe Biden kedvességét, majd kilépett a fényre

„Megtiszteltetés számomra, hogy megkaptam az elnök támogatását, és szándékom az, hogy kiérdemeljem és elnyerjem ezt a jelölést” – ezekkel a szavakkal jelentette be Kamala Harris, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke, hogy elindul az elnökjelöltségért. 

Érdemes tudni, hogy bár Joe Biden teljes mellszélességgel kiállt Harris mellett, ez még nem jelenti azt, hogy Harris automatikusan jogosult lenne a jelöltségre. Hogy azt elérje, még meg kell küzdenie a Demokrata Párt küldötteinek támogatásáért. Harris egyébként mostani bejelentésében azt írta:

„Az elmúlt évben az országot jártam, beszélgettem az amerikaiakkal az ebben a fontos választásban meglévő egyértelmű választásról. És ezt fogom továbbra is tenni az előttünk álló napokban és hetekben. Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni annak érdekében, hogy egyesítsem a Demokrata Pártot – és egyesítsem nemzetünket – hogy legyőzzük Donald Trumpot és szélsőséges Project 2025 nevezetű tervét. 107 napunk van a választásokig. Együtt fogunk harcolni. És együtt fogunk nyerni.”

Harris tehát igencsak elhivatott, amivel máris maga mögé állított egy sor fontos demokrata politikust, például Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzót, Pete Buttigieg közlekedési minisztert és a Clinton-családot is. Barack Obama és Nancy Pelosi ugyanakkor még nem állt be Harris mögé.

Így reagált a világ Joe Biden döntésére

Joe Biden hónapok óta megosztotta a világot atekintetben, hogy szellemileg és fizikailag alkalmas-e egy újabb elnöki ciklus letöltésére, amivel egyébként lapunk is több cikkben foglalkozott. Most azonban előbukkantak azok a beszélőfejek is, akik most, hogy Joe Biden visszalépett, valamiért rettentően hálásak a regnáló amerikai elnöknek. 

Olaf Scholz német kancellár például mindent megköszönt Joe Bidennek, aki szerinte eredményes elnök volt. Neki köszönhetően a transzatlanti együttműködés szorossá vált, a NATO erős és az USA jó és megbízható partnere a szövetségeseinek. Joe Biden döntése a visszalépésről pedig Olaf Scholz szerint elismerésre méltó.

Megszólalt Nicolas Maduro venezuelai elnök is (ő egyáltalán nem nevezhető Joe Biden barátjának), aki a következő gondolatot osztotta meg Biden döntésével kapcsolatban:

„Azt hiszem, hogy a legbölcsebb és legkorrektebb döntést hozta. Felismerte, hogy a kora és a romló egészségi állapota miatt nem tudná vállalni az ország irányítását.”

Ennél kicsit bővebben fejtette ki véleményét Justin Trudeau, Joe Biden kanadai kollégája, aki a regnáló elnök nagyságát méltatta. Közölte, évek óta ismeri Biden elnököt, aki egy nagyszerű ember. „Szereti az országát, és ez határozza meg minden cselekedetét. Mint elnök, ő partnere és igaz barátja volt a kanadaiaknak.”

(Kiemelt képünkön Joe Biden amerikai elnök. Forrás: Jim WATSON / AFP)