Újabb demokrata politikus szólította fel Joe Biden elnököt a visszalépésre

Újabb demokrata párti kongresszusi képviselő szólította fel Joe Biden amerikai elnököt, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől.

2024. július 7., 16:59

Szerző:

Angie Craig, Minnesota állam demokrata párti kongresszusi tagja közleményében azt írta, „Joe Biden elnök jó ember, és elismeri egész életében tett szolgálatát, de úgy hiszi, hogy félre kellene állnia a vezetők következő generációjának javára” – számolt be az Index.

A lap szerint a Kongresszus 211 demokrata párti tagja közül eddig a nyilvánosság előtt öten szólították fel Joe Bident arra, hogy mondjon le az elnökjelöltségről.

Hakeem Jeffries, a demokrata párti képviselőcsoport vezetője vasárnapra egyeztetést kezdeményezett pártja magas rangú kongresszusi tagjaival. A képviselőház a július 4-i nemzeti ünnep miatt ezen a héten szünetet tartott, és a jövő héten tartanak ismét törvényhozási ülést.

Joe Biden támogatására ugyanakkor kampánykörutat folytat Gavin Newsom kaliforniai kormányzó, aki szombaton Pennsylvania államban találkozott demokrata párti választókkal, hogy Joe Biden elnöki alkalmasságáról biztosítsa őket. Szintén Biden elnökjelöltsége melletti kiállását hangoztatta többször Kamala Harris alelnök is. Az amerikai média mindkét politikust esélyesként emlegeti a jelöltségre arra az esetre, ha Joe Biden mégis úgy döntene, hogy visszalép a versenytől.

Joe Biden rosszul volt, csak ezért szerepelt rosszul

Ahogyan arról korábban írtunk, Joe Biden, regnáló amerikai elnök, a demokraták jelöltje az ABC adásában próbált meg tiszta vizet önteni a pohárba azután, hogy igencsak csúfosan leszerepelt a több mint egy hete tartott amerikai választási vitában. A Portfolio által szemlézett interjúban az elnöknek lényegében azonnal nekiszögezték a kérdést: tényleg csak rossz passzban volt a vita napján, vagy egy komolyabb probléma mellékhatása volt a sokszor zavarodott kommunikáció. Az elnök erre válaszolva továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy a vita napja előtt keveset aludt, a nagy napon pedig borzasztóan érezte magát.

Joe Biden hozzátette, a vita előtt annyira rosszul volt, hogy az orvosai még egy COVID-tesztet is elvégeztek rajta, az azonban negatív lett.

„Csak nagyon csúnyán meg voltam fázva”

– magyarázta az elnök.

A regnáló elnök mindazonáltal az interjúban is vállalta a felelősséget a rossz teljesítményéért, ugyanakkor új – és enyhén zavaros – magyarázatot is próbált adni a helyzetre: állítása szerint rosszul készült fel a vitára. Ezután hozzátette, a New York Times vita előtt készített közvéleménykutatása zavarta őt össze a felkészülése közben, amely 10 százalékos romlást mutatott a választási esélyein.

Joe Biden azt is megemlítette, hogy Donald Trump folyamatos közbeszólásai is zavarták. Szerinte ez elterelte a figyelmét, rájött, hogy nem ő irányít. 

Az elnök az interjú során ezután kitért arra is, hogy nem fog tesztet csináltatni a kognitív képességeiről, mivel senki sem mondta neki, hogy kéne. Joe Biden szerint a világ legjobb orvosai vizsgálják őt minden nap, akik arra jutottak, hogy az elnök mentális állapotával nincsenek problémák.

(Kiemelt képünkön Joe Biden amerikai elnök. Forrás: Celal Gunes / Anadolu via AFP)