Joe Bidennek „rossz estéje volt” az elnökjelölti vitán

A Fehér Ház értékelése szerint Joe Bidennek „rossz estéje volt” múlt héten csütörtökön, amikor az idei elnökválasztási kampány első elnökjelölti televíziós vitáját tartották – ezzel reagált Karine Jean-Pierre elnöki szóvivő a történtekre.

2024. július 3., 08:04

Szerző:

Az elnökjelölti vitát követő első fehér házi sajtóértekezlet középpontjában az elnök állapota és szereplésének következményei álltak.

A szóvivő hangsúlyozta: maga Joe Biden is elismeri, hogy nem fiatal, és nem beszél olyan gördülékenyen, mint régen, valamint lassabban jár, ugyanakkor tudja, miként kell az amerikai emberek érdekében teljesíteni. Karine Jean-Pierre az elnök életének eseményeire utalva azt mondta, hogy Joe Biden tudja, miként kell ismét talpra állni.

Az elnök egészségi állapotára vonatkozó kérdésekre a szóvivő úgy reagált, hogy Joe Biden átfogó orvosi vizsgálatának eredményeit a Fehér Ház évente nyilvánosságra hozza, így történt ez idén februárban is, de további, a kognitív képességekre vonatkozó vizsgálatot az elnök orvosai nem tartanak szükségesnek. A szóvivő egyben megerősítette a sajtóértesüléseket, hogy a televíziós vitára való felkészítésen az elnöki tanácsadók mellett részt vett Joe Biden fia, Hunter Biden is.

Június 27-én Atlantában 90 percen keresztül stúdióközönség nélkül tartották a demokrata és republikánus elnökjelölt első idei televíziós vitáját a CNN televízió szervezésében. A közvetlenül az esemény után készült felmérés szerint a nézők 67 százaléka Donald Trump korábbi elnököt, a republikánusok jelöltjét tartotta a szópárbaj győztesének.

A vita után több demokrata politikus és demokratákhoz közel álló médiumok, valamint anyagi támogatók is sürgették Joe Biden visszalépését, ugyanakkor Kamala Harris alelnök, és a képviselőház demokrata vezetői is támogatásukról biztosították Joe Bident elnökjelöltként.

Kedden megjelent egy újabb közvélemény-kutatás, amelyet a június 27-i vitát követően készítettek. A CNN megrendelésére június 28-30. között készült országos felmérés szerint az amerikai választók 43 százaléka szavazna Joe Bidenre, ha most tartanák az elnökválasztást, míg Donald Trumpot 49 százalék támogatja.

Szintén kedden jelent meg a USA Today felmérése, amely 5 indulót feltételezve 41 százalékos Donald Trump-támogatottságot mutat, míg Joe Bidennek 38 százalékot jelez előre, és Robert F. Kennedy Jr. is kapna 8 százaléknyi voksot országos összevetésben.

Joe Biden elnöki munkájának elfogadottsága a CNN június utolsó három napján készült kutatása szerint 36 százalékos, elutasítottsága 64 százalék. Ugyanez a kutatás két hónappal korábban az elnök munkájának elfogadottságát 40 százalékra tette.

Szintén június 28-30. között készült a Harvard-Harris hétfőn megjelent felmérése, ami az elnök munkájának elfogadottságát 40 százalékra mérte, míg elutasítottságát 57 százalékra. Az elnökjelöltek közötti versenyben a Harvard-Harris felmérése Donald Trump 52 százalékos vezetését jelezte Joe Bidennel szemben (48 százalék).

Már a New York Times is Joe Biden visszalépését kéri

Az ország érdekeire hivatkozva kéri a lap a jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden visszalépését. 

Ahogyan arról beszámoltunk, vezércikkben kéri a New York Times Joe Biden regnáló amerikai elnök visszalépését a választási versenytől. A cikk azután született meg, hogy Biden katasztrofálisan szerepelt a Republikánus Párt elnökjelöltje, Donald Trump ellen a csütörtökön megtartott élő televíziós vitán. Már aznap éjjel olyan cikkek jelentek meg több  amerikai lapban, amelyek szerint pánik tört ki a Demokrata Pártban és elkezdték az új, Biden helyetti jelöltet keresni. 

Joe Biden kezdeményezte a vitát, amivel a 81 éves elnök elsősorban mentális egészségét akarta demonstrálni, de ez nem igazán sikerült. A New York Times cikke szerint Biden árnyéka volt önmagának, többször alig bírt befejezni egy mondatot, és csak küszködött, hogy elmagyarázza, mit csinálna a második elnöki ciklusában. Nem tudott válaszolni Trump provokációira, pedig abból volt bőven. Az ellentámadásai viszont sokszor erőtlenek maradtak, és még az ütőkártyának vélt abortusztémába is sokszor belezavarodott. 

Joe Biden nem lép vissza

Hiába a gyenge szereplés és a párton belüli pánik, egyik kampányszóvivője szerint Joe Biden nem fontolgatja a visszalépést. Pedig még alelnöke, Kamala Harris is elismerte, hogy Biden rozsdás volt, és lassan lendült bele a vitába. De kiállt mellette, ahogy Hakeem Jeffries, a képviselőházban kisebbségben lévő demokrata képviselőcsoport vezetője is. A CNN vitanézők körében végzett felmérése viszont azt mutatta, hogy a megkérdezettek 67 százaléka szerint Trump nyerte a vitát. 

Ezért a vezércikk szerint Biden azzal tenné a legnagyobb szolgálatot, ha bejelentené, hogy nem indul újra az elnökválasztáson. Szerintük az, amit Biden most csinál, szerencsejáték és nincs értelme annak kockázatnak, hogy a választóknak Trump és Biden hiányosságai között kelljen dönteniük. A New York Times szerint Trump hatalmas veszélyt jelent, ezért még így is Bident támogatják kettőjük közül, de arra kérik a Demokrata Pártot, hogy mást indítson ellene. Amire még van lehetőség, mivel a hivatalos elnökjelölt személye csupán augusztusban, a párt nagygyűlésén dől majd el. 

(Joe Biden amerikai elnök a washingtoni vészhelyzeti műveleti központjában 2024. július 2-án. Jim WATSON / AFP)