Kimondták: Donald Trump bűnös

Az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek mondta ki csütörtökön Donald Trump volt amerikai elnököt az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban.

2024. május 31., 09:11

Szerző:

A New York-i bíróságon ismertetett esküdtszéki döntés hathetes tárgyalási sorozatot zárt le. Donald Trump védelmének lehetősége van fellebbezésre. A 12 tagú esküdtszék mintegy 11 órán át tartó vita után jutott egyhangú döntésre.

Juan Merchan bíró, a büntetés mértékének közzétételét július 11-re tűzte ki, ami négy nappal előzi meg a Republikánus Párt elnökjelölő konvenciójának kezdetét, amelyen hivatalossá kell tenni a párt elnökjelöltjét.

Donald Trump: elcsalt eljárásról van szó

Donald Trump az esküdtszék ítéletének kihirdetése után a bíróság előtt elcsaltnak nevezte a teljes bűnvádi eljárást, amit véleménye szerint a Biden-adminisztráció indított annak érdekében, hogy politikai ellenfelének kárt okozzon. A nem hivatalos republikánus elnökjelölt a vádat kezdeményező demokrata párti kerületi ügyészt, Alkvin Bragget, "Soros-által támogatott ügyésznek" nevezte, és kijelentette, hogy az igazi ítéletet a választók mondják ki november 5-én, azaz a választás napján.

Joe Biden amerikai elnök és nem hivatalos demokrata elnökjelölt kampánycsapata közleményben reagált az esküdtszék döntésére, ami szerint az New York-i bírósági eljárás azt mutatta meg, hogy senki nem áll a törvények felett. "Donald Trump tévesen hitte azt, hogy soha nem szembesül majd a törvény saját hasznára való megsértésének következményeivel" - olvasható a közleményben, ami hozzáteszi, hogy "egyetlen mód van Donald Trumpot az Ovális Irodától távol tartani: a szavazóurnáknál".

A bíróság épülete előtt csütörtökön Donald Trump támogatói és ellentüntetők is összegyűltek. A két csoport között kisebb dulakodás is kialakult, mielőtt a rendőrség szétválasztotta volna őket.

Eldőlt: Biden és Trump összecsap az amerikai elnökválasztáson

Mint ismert: a 77 éves Donald Trump és a 81 éves Joe Biden között dől el novemberben, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

Márciusban az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, és elődje, Donald Trump is megszerezte a megfelelő mennyiségű küldöttet, így biztossá vált, hogy november 5-én Biden-Trump visszavágó lesz az elnökválasztáson, írja a BBC. Az eredmény azt jelenti, hogy az amerikai választók nyolc hónap múlva a 2020-as elnökválasztás visszavágójával néznek szembe.

A 81 éves elnök kijelentette, megtisztelőnek tartja, hogy a szavazók támogatták újraválasztási indítványát „egy olyan pillanatban, amikor a Trump általi fenyegetés nagyobb, mint valaha". A pozitív gazdasági folyamatokra hivatkozva kijelentette, hogy az Egyesült Államok a visszatérés közepén van, de kihívásokkal kell szembenéznie demokrácia jövője, valamint az abortusz-korlátozások átengedése és a szociális programok leépítése előtt.

„Hiszem, hogy az amerikaiak úgy döntenek, hogy a jövő felé tartanak minket" – mondta Joe Biden. Az, hogy jelenleg ő az amerikai elnök, természetes előnyhöz juttatta Bident, így nem volt komoly kihívója a demokrata jelöltségért. Ennek ellenére a választók továbbra is aggódnak amiatt, hogy életkora korlátozhatja az elnöki feladatok ellátására való képességét.

Eközben a 77 éves Trump továbbra is nagyon népszerű a republikánusok szavazói körében, aminek köszönhetően megnyerte az előválasztást a riválisaival szemben. A második ciklusát megcélzó kampányban a szigorúbb bevándorlási törvényeket tűzte ki célul, beleértve a határ lezárását és a minden eddiginél nagyobb mértékű kitoloncolások tervét.

Trump azt is megfogadta, hogy felveszi a harcot a bűnözés ellen, fellendíti a hazai energiatermelést, megadóztatja a külföldi importot, véget vet az ukrajnai háborúnak, és újra „Amerika az első” megközelítést folytatja a globális ügyekben.

További részleteket itt olvashat.

(Fotó: Brendan Smialowski / AFP)