Trump: a demokratákra szavazó zsidók „gyűlölik” Izraelt és a vallásukat

Donald Trump volt amerikai elnök hétfőn azt állította, hogy azok a zsidók, akik a demokratákra szavaznak, „gyűlölik Izraelt” és gyűlölik „a vallásukat”. A Fehér Ház és zsidó vezetők egyaránt hevesen bírálták a kijelentést.

2024. március 19., 13:48

Szerző:

Trump egy interjúban válaszolt arra a kérdésre, mit szól a demokraták egyre erősödő kritikájához azzal kapcsolatban, ahogy Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök kezeli a gázai háborút, miközben a polgári áldozatok száma egyre nő. „Szerintem ők valójában utálják Izraelt. Azt hiszem, utálják Izraelt. A Demokrata Párt gyűlöli Izraelt” – válaszolta Trump korábbi tanácsadójának, Gorka Sebestyénnek.

Trump, aki múlt héten a Republikánus Párt valószínűsíthető elnökjelöltje lett, így folytatta:

„Minden zsidó, aki a demokratákra szavaz, gyűlöli a vallását. Mindent utálnak, ami izraeli. Szégyenkezniük kellene, mert Izrael el fog pusztulni.”

Megjegyzései azonnali válaszra késztették a Fehér Házat, Joe Biden elnök kampánystábját és a zsidó vezetőket. Az amerikai zsidók túlnyomó többsége demokratának vallja magát, de Trump gyakran vádolja őket hűtlenséggel, és ezzel bírálói szerint az antiszemita toposz fenntartását erősíti – írja a Szabad Európa

A Fehér Ház szerint ez „antiszemita retorika”

A Fehér Házban Andrew Bates szóvivő „aljas és tisztességtelen antiszemita retorikának” minősítette a megjegyzéseket, anélkül hogy név szerint említette volna Trumpot.

„Mivel az antiszemita és zsidóellenes gyűlöletcselekmények világszerte egyre gyakoribbak – beleértve a zsidó nép elleni legvéresebb támadást a holokauszt óta –, a vezetőknek kötelességük nevén nevezni a gyűlöletet és összefogni ellene az amerikaiakat – mondta. – Semmivel nem lehet igazolni a polgárokat fenyegető mérgező, hamis sztereotípiák terjesztését. Semmivel.”

Biden kampánystábja szerint „az egyetlen ember, akinek itt szégyenkeznie kell, maga Donald Trump”.

„Trump idén novemberben ismét veszíteni fog, mert az amerikaiak belefáradtak gyűlölettel teli sértettségébe, személyeskedő támadásaiba és szélsőséges megnyilvánulásaiba” – vélekedett James Singer szóvivő.

Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellenes Liga vezetője szerint „zsidókat azzal vádolni, hogy gyűlölik a vallásukat, mert egy adott pártra szavaznak, rágalmazó és nyilvánvalóan hamis állítás”.

„Azoknak a komoly vezetőknek, akik törődnek az Egyesült Államok és Izrael történelmi szövetségével, inkább Izrael állam kétpárti támogatásának megerősítésére kellene összpontosítaniuk, nem pedig a megbontására” – írta a korábban Twitter néven ismert X-en.

Trump megjegyzéseivel egy időben Biden egyre nagyobb nyomással néz szembe pártja progresszív szárnyától, amiért kormánya támogatja Izrael megtorló offenzíváját Gázában. A Hamász által uralt területen működő egészségügyi minisztérium szerint több mint harmincezer palesztint öltek meg azóta, hogy a Hamász október 7-én megtámadta Izraelt.

Biden, miközben továbbra is támogatja Izrael jogát az önvédelemre, egyre gyakrabban bírálja Netanjáhút. Az unió helyzetéről szóló beszéde után azt mondta, hogy tisztázó beszélgetést kell folytatnia az izraeli vezetővel. Azzal is megvádolta Netanjáhút, hogy „inkább árt, mint segít Izraelnek”, mondván: „jobban oda kell figyelnie arra, hogy ártatlanok halnak meg a tetteik következtében”.

Schumer a célkeresztben

Trump kiemelten foglalkozott Chuck Schumernek, a szenátus többségi vezetőjének, az ország legmagasabb rangú zsidó tisztviselőjének legutóbbi megjegyzéseivel. Schumer múlt heti beszédében élesen bírálta Netanjáhút a gázai háború kezelése miatt. Arra figyelmeztetett, hogy a civil áldozatok ártanak Izrael megítélésének szerte a világon. Azt is szorgalmazta, hogy tartsanak új választásokat Izraelben.

Miközben a Fehér Ház formálisan elhatárolódott Schumer megjegyzéseitől, a demokrata vezető, aki az elnök kulcsfontosságú szövetségese, egyre inkább hangot ad véleményének a Biden-adminisztráción belül.

Schumer – akit Trump azzal vádolt, hogy „nagyon Izrael-ellenes most” – válaszul „erősen pártos és gyűlöletkeltő handabandázással” vádolta Trumpot.

„Ha Izraelből pártkérdést csinálunk, az csak árt Izraelnek, illetve az amerikai–izraeli viszonynak”

– írta X-en.

A Pew Kutatóintézet 2021-ben arról számolt be, hogy a zsidók „ott vannak az Egyesült Államok legkövetkezetesebben liberális és demokrata csoportjai között”, tízből hét felnőtt zsidó azonosul a Demokrata Párttal, vagy hajlik felé. Az intézet 2020-as felmérése szerint az amerikai zsidók csaknem háromnegyede helytelenítette Trump elnöki teljesítményét, és mindössze 27 százalékuk értékelte pozitívan.

Az Associated Press és a NORC Közérdekű Kutatóközpont felmérései szerint az amerikaiakat egyre jobban aggasztja Izrael gázai hadművelete. Januárban az amerikai felnőttek ötven százaléka vélte úgy, hogy Izrael túl messzire ment katonai válaszcsapásával a Gázai övezetben, szemben a novemberi negyven százalékkal.

Az arány a demokraták körében magasabb, közülük tízből hat válaszolt egyformán a két felmérés során.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: STRINGER / AFP)