Már a New York Times is Joe Biden visszalépését kéri

Az ország érdekeire hivatkozva kéri a lap a jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden visszalépését. 

2024. június 29., 10:36

Szerző:

Vezércikkben kéri a New York Times Joe Biden regnáló amerikai elnök visszalépését a választási versenytől – írja a 24.hu. A cikk azután született meg, hogy Biden katasztrofálisan szerepelt a Republikánus Párt elnökjelöltje, Donald Trump ellen a csütörtökön megtartott élő televíziós vitán. Már aznap éjjel olyan cikkek jelentek meg több  amerikai lapban, amelyek szerint pánik tört ki a Demokrata Pártban és elkezdték az új, Biden helyetti jelöltet keresni. 

Joe Biden kezdeményezte a vitát, amivel a 81 éves elnök elsősorban mentális egészségét akarta demonstrálni, de ez nem igazán sikerült. A New York Times cikke szerint Biden árnyéka volt önmagának, többször alig bírt befejezni egy mondatot, és csak küszködött, hogy elmagyarázza, mit csinálna a második elnöki ciklusában. Nem tudott válaszolni Trump provokációira, pedig abból volt bőven. Az ellentámadásai viszont sokszor erőtlenek maradtak, és még az ütőkártyának vélt abortusztémába is sokszor belezavarodott. 

Joe Biden nem lép vissza

Hiába a gyenge szereplés és a párton belüli pánik, egyik kampányszóvivője szerint Joe Biden nem fontolgatja a visszalépést. Pedig még alelnöke, Kamala Harris is elismerte, hogy Biden rozsdás volt, és lassan lendült bele a vitába. De kiállt mellette, ahogy Hakeem Jeffries, a képviselőházban kisebbségben lévő demokrata képviselőcsoport vezetője is. A CNN vitanézők körében végzett felmérése viszont azt mutatta, hogy a megkérdezettek 67 százaléka szerint Trump nyerte a vitát. 

Ezért a vezércikk szerint Biden azzal tenné a legnagyobb szolgálatot, ha bejelentené, hogy nem indul újra az elnökválasztáson. Szerintük az, amit Biden most csinál, szerencsejáték és nincs értelme annak kockázatnak, hogy a választóknak Trump és Biden hiányosságai között kelljen dönteniük. A New York Times szerint Trump hatalmas veszélyt jelent, ezért még így is Bident támogatják kettőjük közül, de arra kérik a Demokrata Pártot, hogy mást indítson ellene. Amire még van lehetőség, mivel a hivatalos elnökjelölt személye csupán augusztusban, a párt nagygyűlésén dől majd el. 

(Képünkön a Korábbi amerikai elnök és Republikánus elnökjelölt Donald Trump és a jelenlegi elnök, Joe Biden első vitája a CNN atlantai stúdiójában, 2024. június 27-én. Forrás: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

10:36

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.