Joe Biden továbbra is kitart a jelöltsége mellett

A rosszul sikerült választási vita után az ABC adásában próbálta menteni a helyzetét Joe Biden regnáló amerikai elnök, a demokraták jelöltje.

2024. július 6., 14:23

Szerző:

Joe Biden, regnáló amerikai elnök, a demokraták jelöltje az ABC adásában próbált meg tiszta vizet önteni a pohárba azután, hogy igencsak csúfosan leszerepelt a több mint egy hete tartott amerikai választási vitában. A Portfolio által szemlézett interjúban az elnöknek lényegében azonnal nekiszögezték a kérdést: tényleg csak rossz passzban volt a vita napján, vagy egy komolyabb probléma mellékhatása volt a sokszor zavarodott kommunikáció. Az elnök erre válaszolva továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy a vita napja előtt keveset aludt, a nagy napon pedig borzasztóan érezte magát.

Joe Biden hozzátette, a vita előtt annyira rosszul volt, hogy az orvosai még egy COVID-tesztet is elvégeztek rajta, az azonban negatív lett.

„Csak nagyon csúnyán meg voltam fázva” 

– magyarázta az elnök.

A regnáló elnök mindazonáltal az interjúban is vállalta a felelősséget a rossz teljesítményéért, ugyanakkor új – és enyhén zavaros – magyarázatot is próbált adni a helyzetre: állítása szerint rosszul készült fel a vitára. Ezután hozzátette, a New York Times vita előtt készített közvéleménykutatása zavarta őt össze a felkészülése közben, amely 10 százalékos romlást mutatott a választási esélyein.

Joe Biden azt is megemlítette, hogy Donald Trump folyamatos közbeszólásai is zavarták. Szerinte ez elterelte a figyelmét, rájött, hogy nem ő irányít. 

Az elnök az interjú során ezután kitért arra is, hogy nem fog tesztet csináltatni a kognitív képességeiről, mivel senki sem mondta neki, hogy kéne. Joe Biden szerint a világ legjobb orvosai vizsgálják őt minden nap, akik arra jutottak, hogy az elnök mentális állapotával nincsenek problémák.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, szünetelteti a Demokrata Párt támogatását az egyik legnagyobb adományozójuk, a Disney-örökös Abigail Disney. Hangsúlyozta, nem azért döntött így, mert nem tiszteli Joe Bident, hanem azért, mert esélytelennek tartja, hogy megnyerje a választást. Kamala Harris jelenlegi alelnököt alkalmasabb jelöltnek tartja.

„Ez realizmus, nem tiszteletlenség. Ha Biden nem lép vissza, a demokraták veszíteni fognak. Ebben teljesen biztos vagyok. A vereség következményei igazán súlyosak lesznek”

– nyilatkozta a CNBC-nek.

Joe Biden a 2024-es elnökválasztási kampány első vitáján nem erősítette meg a szavazók belé vetett bizalmát, még a saját elmondása szerint is majdnem elaludt. Emiatt már több donor, sőt, még a New York Times szerkesztősége is arra kérte, hogy lépjen vissza.

(Kiemelt képünkön Joe Biden amerikai elnök. Forrás: Alessandro RAMPAZZO / AFP)