Itt van minden, amit Kamala Harrisről tudni lehet

Kamala Harris lehet az USA első női elnöke. 

2024. július 22., 16:58

Szerző:

Persze jogosan merülhet fel a kérdés: ki is valójában az a Kamala Harris? Nevét 2020-ban ismerte meg széles körben a nyilvánosság, amikor is Joe Biden alelnökének választotta. A pletykák szerint az elnök nem véletlenül döntött Harris mellett, most pedig nagyon úgy tűnik, hogy valóban esély nyílik arra, hogy ő legyen az USA első női elnöke. Mint ismert Joe Biden a minap jelentette be, hogy visszalép a jelöltségtől, ezzel pedig megnyílt az út az 59 éves alelnök, Kamala Harris előtt. Így tehát minden esély megvan arra, hogy szembeszálljon a republikánus Donald Trumppal. 

Családi háttér 

Kamala Harris bevándorlók gyermekeként született, ugyanakkor értelmiségi családból származik. Közgazdász apja Jamaicából származik, orvosbiológus édesanyja pedig Indiából érkezett, írja a Blikk. Harris gyerekkorában részt vett egy faji elkülönítés felszámolását célzó programban, aminek köszönhetően nagyrészt olyan iskolákban tanult, ahova többnyire fehér gyerekek jártak. Akkoriban sokszor azt érezte, a bőrszíne miatt kiközösítik. 

Anyám mindig azt mondta: Kamala, lehet, hogy sok mindent elsőként teszel meg, de tegyél azért, hogy ne te legyél az utolsó. Ezt a filozófiát viszem mindig magammal 

– mondta egy interjújában. 

Egyetemi évek, karrier 

Kamala Harris politikatudományt és közgazdaságot tanult az egyetemen, később pedig a jogot is elvégezte. Ügyészként aztán gyilkosági ügyekkel és egyéb erőszakos bűncselekményekkel foglalkozott. Karrierje gyönyörűen ívelt felfelé, 2004-ben, mindössze 40 évesen ő lett az első színebőrű női főügyész. 2011-ben aztán Kalifornia legfőbb ügyészésnek választották, 2017-ben pedig az állam szenátori mandátumát is megszerezte. Harris kiemelt figyelmet fordított pályája során a szexizmus és a rasszizmus visszaszorítására, továbbá a kisebbségi jogok védelmére. 

Trump nincs oda érte 

Donald Trump feltehetően nincs túlságosan oda a gondolattól, hogy Kamala Harrissel mérközzön majd meg, néhány évvel ezelőtt például azt találta mondani róla, hogy ő a leggonoszabb, legszörnyűbb és legtiszteletlenebb az USA szenátusában. Biden visszalépése után pedig úgy fogalmazott, nem tartja alkalmasnak az alelnököt arra, hogy ő legyen az elnök. Mindez egyébként azért nagyon ellentmondásos, mert Trump 2014-ben még ötezer dollárral támogatta Harris főügyészi újraválasztási kampányát. 

Már alelnökként történelmet írt 

Harris egyébként már az alelnöksége alatt is történelmet írt, ugyanis a 25. alkotmánymódosításnak hála ő volt az első női megbízott elnök, aki egy ideig az ország megbízott vezetőjeként tevékenykedett. Ez 2021-ben történt, amikor Joe Biden béltükrözésen esett át. 

Házassága 

Egészen hihetetlen, de Kamala Harris egy vakrandin ismerte meg a férjét, 2013-ban. „Emlékszem, a barátnőm azt kérte, bízzak benne, mert ez a férfi nekem való. Mondta, hogy ne keressek rá Dougra előtte, de én mégis megtettem” – árulta el egy interjúban. A férfival aztán hamar egymásba szerettek, egy évvel később házasodtak össze, Harrisnek ezáltal lett két mostohagyermeke is. Harris férje, Doug Emhoff egyébként igazi sztárügyvéd, 2021-ben pedig maga is történelmet írt, ugyanis ő az első női alelnök hitvese. 

(Kiemelt kép: Kamala Harris, Fotó: Shutterstock)