Videó: merényletkísérletet követtek el Donald Trump ellen

Merényletet követtek el Donald Trump republikánus elnökjelölt ellen egy választási gyűlésen a Pennsylvania államban található Butlerben. Az FBI azonosította és megnevezte 

2024. július 14., 10:26

Szerző:

Donald Trump a pennsylvaniai Butlerben tartott nagygyűlésen sérült meg, amikor egy fegyveres lövöldözni kezdett. A republikánus elnökjelölt a közösségi médiában azt közölte: a jobb fülét találta el golyó. A támadásban, amelyet merényletként vizsgálnak, legalább egy néző meghalt, kettő pedig súlyosan megsérült. A titkosszolgálat közlése szerint a fegyveres támadót lelőtték – írja a 24.hu.

Először szavazhatott volna a merénylet elkövetője

A támadó egy épület tetejéről nyitott tüzet, több lövést adott le. Trump a beszéde hatodik percénél kapott a füléhez, majd a földre vitték. Amikor felállt, öklét a magasba tartotta, és azt mondta: Harcoljatok!


Az eset után Trump szóvivője tudatta, hogy a volt elnök jól van.


Joe Biden elnök az események után elítélte az erőszakot, egyúttal kijelentette, az amerikaiak nem lehetnek ilyenek. Biden később telefonon beszélt Trumppal is, ám ennek részletei nem ismertek. Biden tervezett programját megszakítva a Fehér Házba sietett.


Az FBI megnevezte a támadót, a 20 éves Thomas Matthew Crooksot. 

A CNN információi szerint a fegyveres férfi, aki a hatóságok szerint megkísérelte meggyilkolni Donald Trump volt elnököt, bejegyzett republikánus szavazó volt, aki korábban kis összeggel egy demokrata csoportot is támogatott.

A 20 éves Thomas Matthew Crooks Pittsburgh külvárosában, Bethel Parkban élt, mintegy 50 kilométerre délre a Trump-gyűlés helyszínétől. A helyi média beszámolója szerint Crooks 2022-ben érettségizett Bethel Park gimnáziumában.

A Pennsylvania szavazói adatbázisában szereplő névnek, életkornak és a Bethel Park-i címének megfelelő listája szerint Crooks republikánusként regisztrált szavazásra. Életkora miatt az idei lett volna az első elnökválasztás, amelyen szavazhatott volna.

A Szövetségi Választási Bizottság nyilvántartása szerint egy Thomas Crooks néven feltüntetett, azonos címmel rendelkező adományozó 2021 januárjában 15 dollárt adott a Progressive Turnout Project nevű demokrata párti politikai akcióbizottságnak.

A CNN szombaton késő este telefonon elérte Crooks apját. Matthew Crooks azt mondta, hogy megpróbálja kitalálni, „mi a fene folyik itt”, és „vár, amíg eléri a hatóságokat”, mielőtt a fiáról beszélne.

A merényletről videófelvétel is felkerült az internetre.

Az incidenst követően, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a korábbi amerikai elnököt védőgyűrűben vitték le a színpadról.

A Pennsylvania állambeli Butler megyében, Butler település közelében tartott nagygyűlésen az elnökjelölt beszédének megkezdése után mintegy 6 perccel történt az incidens. Donald Trump a tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, ezután a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbevették.


A korábbi amerikai elnököt ezt követően lekísérték a színpadról, és konvoja elhagyta a helyszínt.


A nagygyűlésen tízezrek vettek részt. A rendezvény Donald Trump utolsó nyilvános választási gyűlése volt a republikánus párti országos jelölőgyűlés előtt.

Egy férfi a helyszínen életét vesztette

A Washington Post azt írta, hogy Rico Elmore, a pennsylvaniai képviselőház korábbi republikánus jelöltje is próbált segédkezni a lövöldözés súlyos sérültjének megmentésben, de a fejbe lőtt férfi a helyszínen életét vesztette.

Elmore Donald Trump előtt beszélt, és még a színpad mellett tartózkodott, amikor eldördültek a lövések. Mint mondta, hogy úgy hangzott, mint egy petárda.

Elmore, a légierő alkalmazottja ezt követően vette észre, hogy tíz méterre tőle, Trumptól jobbra, a hallgatóság soraiban vérzett egy férfi feje. Elmore elmondása szerint mielőtt az orvos elérhette volna a férfit, átugrott egy korláton, és megpróbálta lefogni a fejsérülést, miközben ingére is vér kenődött.

„Odamentem, de ő már halott volt. Megpróbáltam tartani a fejét, egybentartani, de nagyon súlyos sérülés volt”

– mondta Elmore.

Két súlyos sérültje is van a lövöldözésnek

A pennsylvaniai Butlerben tartott sajtótájékoztatón a hatóságok közölték, hogy azonosították a lövöldözés három áldozatát, részleteket azonban eddig nem hoztak nyilvánosságra.

Mindhárman felnőtt férfiak voltak, mondta George Bivens, a Pennsylvaniai Állami Rendőrség munkatársa.

Egy férfi meghalt, két másik férfi a lövöldözések során súlyosan megsebesült.

Ronny Jackson texasi képviselő korábban azt nyilatkozta, hogy az unokaöccse volt az egyik sérült a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésén kitört lövöldözésben. A Fox News-nak adott interjújában Jackson elmondta: az unokaöccsét a nyakán sebezte meg egy lövedék.

A titkosszolgálat közleménye szerint Trump biztonságban van

Anthony Guglielmi az Egyesült Államok Titkosszolgálatának szóvivője több órával a lövöldözés után közleményt tett közzé az X közösségi médiaplatformon.

Az összefoglaló szerint a titkosszolgálat védelmi intézkedéseket hajtott végre, és a volt elnök biztonságban van.

Mint írták, a szolgáltat emberei semlegesítették a lövöldözőt. A támadásban a kampányesemény egyik nézője meghalt, ketten súlyos sérülést szenvedtek.

A titkosszolgálat hivatalosan is tájékoztatta a történtekről az FBI-t.

Trump elhagyhatta a kürházat

Az MTI információi szerint szombaton késő este elhagyhatta a kórházat Donald Trump, az X-en fellelhető felvételek szerint az újrázni készülő korábbi amerikai elnök gépe New Jersey-ben landolt, alig hat órával a merényletkísérlet után. A felvételek tanúsága szerint Trump jól van, a saját lábán sétált le a gépről.


(Kiemelt képünk: Donald Trump volt amerikai republikánus elnökjelöltet körülveszik az amerikai titkosszolgálat ügynökei a pennsylvaniai Butlerben 2024. július 13-án. A volt elnök lőtt sebet szenvedett a fülén, miután egy gyanúsított lövéseket adott le pennsylvaniai nagygyűlésén, és túlélte a merényletkísérletet. Fotó: Takayuki Fuchigami / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)