Orbán imádkozik Trumpért, Gyurcsány jobbulást kíván – így reagálnak a hazai közéleti szereplők a Trump elleni merényletkísérletre

A hazai közéleti szereplők, köztük Orbán Viktor és Szijjártó Péter is reagáltak a Donald Trump republikános elnökjelöltet ért támadásra. 

2024. július 14., 11:51

Szerző:

A hazai közéleti szereplők reakciói is a Donald Trumpot ért merényletkísérletre. Orbán Viktor az X-en azt írta: 

„Gondolataink és imáink Donald Trump elnök úrral vannak ezekben a sötét órákban.”

Hozzá hasonlóan Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter első reakciója is az volt, hogy imádkoznak Trumpért. Szijjártó hozzátette még, „micsoda durva egy világ ez”, majd később a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában hosszabban is kifejtette véleményét. A 444 szemléje szerint a külügyminiszter azt mondta, olyan világban élünk, ahol „a békepárti, patrióta politikusokkal szemben a véleményük, az álláspontjuk miatt a legdurvább, a legkegyetlenebb eszközökhöz nyúlnak”.

„A patrióta, békepárti politikusokkal szemben manapság már a gyilkossági merényleteket is elkövetnek (…) Ez egy újabb figyelmeztető jel, egy újabb bizonyosság arra, hogy a békepárti politikusokkal szemben a poltikai véleményük miatt még a gyilkossági kísérletektől sem riadnak vissza”

– mondta.

Deutsch Tamás nem eresztette bő lére, Szijjártó első posztját osztotta egy ennyizéssel. 

Ellenzéki oldalon Gyurcsány Ferenc szólalt meg először. A Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben mielőbbi felépülést kívánt Trumpnak, a posztban ugyanakkor felszólalt a gyűlölet ellen, és hangsúlyozta annak veszélyeit.

„Hajlok arra, hogy csak a szerencsén, vagy a véletlenen múlik, hogy a gyűlölet szavai egyszer csak találnak-e valakit, aki végül a gyűlölet forrását vagy éppen tárgyát nem csak viszont-, vagy bemocskolni, hanem egyenesen megölni akarja, majd meg is próbálja”

– írta a Demokratikus Koalíció elnöke.

Felesége, a DK elnöke szintén gyógyulást kívánt az elnöknek, a támadásban elhunyt néző családjának pedig részvétét fejezte ki, és ő is a gyűlöletkeltést kárhoztatta. Mint írta: „Amikor a politika személyeskedésről, gyűlöletkeltésről szól, akkor embertelenné válik.”

Toroczkai László, a Mi Haznánk elnöke  szerint Trumpnak vannak hibái, nem tökéletes, de mindezekkel együtt is egy legenda, egy elpusztíthatatlan történelmi személyiség. A Mi Hazánk elnöke az X-en közzétett angol nyelvű bejegyzésében leírta még azt is, ha Trump visszatér, talán bízhat a világ abban, hogy tényleg megpróbál leszámolni azzal a bizonyos mélyállammal, látva, hogy az milyen messzire képes elmenni.

(Kiemelt képünk: Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltet körülveszik az amerikai titkosszolgálat ügynökei a pennsylvaniai Butlerben 2024. július 13-án. A volt elnök lőtt sebet szenvedett a fülén, miután egy gyanúsított lövéseket adott le pennsylvaniai nagygyűlésén, és túlélte a merényletet. A törvénytisztviselő szerint a feltételezett lövöldözőt a titkosszolgálat megölte. Fotó: Takayuki Fuchigami / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

10:15

A pártok támogatottságában február óta tapasztalható, alapvető elmozdulások július végére jelentősen lelassultak, lényegében megálltak. Az IDEA Intézet 2024. július 24. és július 31. között készített felmérése szerint, ha július végén parlamenti választásokat tartottak volna Magyarországon, azt a Fidesz–KDNP nyerte volna meg, de a kormánypártok támogatottsága a biztos szavazók körében is csak 7 százalékkal volt magasabb a TISZA Pártnál.