Zelenszkij: Szeretném, ha Amerika megerősödve jönne ki a történtekből

Pennsylvániában rálőttek Donald Trump republikánus elnökjelöltre. A merényletet Trump túlélte, egy férfi azonban a helyszínen életét vesztette, két másik pedig súlyos sérülést szenvedett. A merénylőtt elfogták és megölték. A világ poltikusai egymás után fejezik ki együttérzésüket.

2024. július 14., 11:06

Szerző:

Ukrajna elnöke, Volodomir Zelenszkij is reagált a Pennsylvániában történtekre, ahol rálőttek Donald Trump republikánus elnökjelöltre egy kampányrendezvény során. Az urkán elnök az X-en azt írta, megdöbbenve értesült a támadás híréről, egyúttal megkönnyebbült, amikor megtudta, hogy Trump biztonságban van. Mielőbbi felépülést kívánt neki.

„Az ilyen erőszakot nem lehet igazolni, és nincs helye sehol a világban. Soha nem szabad, hogy az erőszak érvényesüljön”

– hangsúlyozta Zelenszkij, aki Trumphoz hasonlóan részvétét fejezte ki a merényletet elkövető (a helyszínen lelőtt) személy hozzátartozóinak, ahogy a támadás áldozatainak hozzátartozóinak is. Bejegyzése végén kiemelte, szeretné, ha Amerika megerősödve jönne ki a történtekből.

Joe Biden: Mindenkinek el kell ítélnie a történteket

„Mindenkinek el kell ítélnie a történteket!” – reagált Joe Biden amerikai elnök arra, hogy támadás szakította félbe Donald Trump republikánus elnökjelölt Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton.

A hivatalban lévő államfő újságírók előtt, Delaware állambeli otthonában tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy erőszaknak nincs helye Amerikában.

Egyúttal köszönetet mondott a titkosszolgálat embereinek a gyors beavatkozásért.

Ursula von der Leyen: demokráciában nincs helye a politikai erőszaknak

Mély megdöbbenését fejezte ki vasárnap az Európai Bizottság elnöke a Donald Trump ellen elkövetett támadás miatt vasárnap, az X közösségi oldalon közzétett üzenetében, amelyben leszögezte: a demokráciában nincs helye politikai erőszaknak.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén az X-en emelte fel a szavát a merényletkísérlet ellen, és elfogadhatatlannak nevezte a politikusok elleni erőszakos cselekményeket.

Klaus Iohannis: Az erőszak és agresszivitás nem a demokrácia jellemzői. A amerikai nép mellett állunk

Megdöbbenésüket fejezték ki és határozottan elítélték az erőszakot a román vezetők a Donald Trump volt amerikai elnök elleni merényletre reagálva vasárnap.

A jobboldali Klaus Iohannis államfő közösségi oldalán azt írta: megdöbbentette a támadás, amelyet egy választási gyűlésen követtek el Donald Trump volt elnök ellen. „Az erőszak és agresszivitás nem a demokrácia jellemzői. A amerikai nép mellett állunk" – fogalmazott az X-en közzétett bejegyzésében a román elnök.


Marcel Ciolacu román szociáldemokrata miniszterelnök is az X-en kívánt mielőbbi felépülést Donald Trumpnak és a támadás más sebesültjeinek.
„Semmilyen politikai vegy ideológiai nézetkülönbség nem indokolja és nem teszi elfogadhatóvá az erőszakot" – írta a román kormányfő.


Nicolae Ciuca a bukaresti szenátus nemzeti liberális párti házelnöke bejegyzésében a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadság elleni támadásként értékelte a Donald Trump elleni merényletet.


„Gyors felépülést kívánok neki! Isten áldja meg őt és az amerikai népet" – írta közösségi oldalán a román házelnök.

A cseh politikusok is elítélik az erőszakot

„A politikának az eszmék harcának kell lennie, s nem lehet benne helye az erőszaknak” – hangsúlyozta Petr Fiala cseh kormányfő a Donald Trump volt amerikai elnök elleni merénylettel kapcsolatban vasárnap Prágában.

„Határozottan elítélem a merényletet és gyors felépülést kívánok Donald Trumpnak" – írta Petr Fiala az X közösségi oldalon megjelent bejegyzésében.
„A demokráciában nézeteinket a választásokon való részvétellel és szóban kell kinyilvánítani, egész sor lehetőségünk van, de a fegyverek használata, az erőszak elfogadhatatlan" – nyilatkozta Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlamenti alsóház, a Képviselőház elnöke.


„Gondolatban önnel, családjával és sérüléseket szenvedett hívei családjaival vagyunk elnök úr" – írta Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom elnöke a szociális hálón.


A Donald Trump elleni támadás azonnal a cseh média központi témájává vált. A közszolgálati hírtelevízió és hírrádió (CT24 és a Raduozurnál) már éjfél után megszakította adását, s kizárólag a merénylettel foglalkozik.

 

(Fotó: Volodimir Zelenszkij hivatalos Facebook-oldala)

Először bukkant fel Európában az amerikai földrészeken terjedő Oropouche-, vagyis a lajhárvírus – írja a Live Science. A kórokozó Spanyolországban, Olaszországban és Németországban is felütötte a fejét.