Terrortámadás volt a Robert Fico elleni merénylet

Már hivatalosan is terrortámadásként kezelik Szlovákiában a Robert Fico kormányfő elleni májusban elkövetett merényletet.

2024. július 4., 14:19

Szerző:

Szlovákiában terrortámadássá minősítették át a vádakat a Robert Fico kormányfő elleni májusban elkövetett merénylet ügyében – idézi az MTI Maros Zilinka szlovákiai főügyészt, aki a Facebookon közzétett beszámolójában egészen pontosan úgy foglamazott, hogy a beszerzett bizonyítékok alapján a vád alá helyezett cselekmény a jövőben különösen súlyos bűncselekménynek, terrortámadásnak minősül. A szlovák büntetőtörvénykönyv alapján egy terrorcselekmény elkövetője 20-25 év börtönbüntetésre vagy életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhető.

Ahogyan arról még májusban beszámoltunk, kórházba szállították Robert Fico szlovák miniszterelnököt, miután a szlovák kormány Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után meglőtték. Mint kiderült: a helyi kultúrház előtt dördültek el a lövések, amikor Fico az emberek közé ment. A politikust karján és gyomrán sebesült meg.

A szlovák miniszterelnököt a kórházba szállítása után hosszú órákon át műtötték, ami alatt az állapotát stabilizálták. Martin Smatana egészségügyi szakértő akkor Robert Fico állapota kapcsán kifejtette, az, hogy a szlovák miniszterelnök állapota stabil, azt jelenti, hogy életfunkciói az adott pillanatban ellenőrzés alatt állnak, és nincs közvetlen életveszélyben. Egy lőtt seb azonban lehet olyan súlyos, hogy a páciens állapota kritikus marad.

Szerencsére nem így történt, így Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a szlovák köztelevízió egyik politikai vitaműsorában múlt vasárnap elmondta, a kormányfő a következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet feladatai ellátásához.

Robert Fico ellen egyébként egy 71 éves költő követte el a merényletet. Korábbi szlovák lapinformációk szerint Juraj Cintula a Szlovák Írók Szövetségének aktívan politizáló tagja összesen ötször lőtt a miniszterelnökre. A szlovák védelmi miniszter, Robert Kaliňák a merénylet után közölte, hogy a támadó bizonyos „közösségek” előtt beszélt azon tervéről, hogy végez Robert Fico szlovák kormányfővel. A tárcavezető szerint ugyanakkor az erre utaló jelek nagy részét még a lövöldözés előtt eltüntette. A szlovák Refresher kormányzati forrásokra hivatkozva állította: a merénylő több embernek is elmondta, mire készül. Tette után a bazini székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkosság kísérletének vádjával helyezte letartóztatásba.

(Kiemelt képünkön Robert Fico szlovák kormányfő. Forrás: Sergii Kharchenko/NurPhoto)