A Fico elleni merénylet után felbolydult Szlovákia

Miután Robert Fico szlovák miniszterelnök ismét miniszterelnök lett, a vele koalícióra lépő pártokkal nekiláttak a szlovák közmédia átszervezésének. A kormánypártokkal egyet nem értők szerint ezzel Ficoék a sajtószabadságot veszélyeztetik, míg a kormány szerint kiegyensúlyozottabbá tennék a csatornát, ami szerintük jelenleg az ellenzék felé lejt.

2024. június 3., 10:57

Szerző:

Azonban a Robert Fico elleni merénylet óta kiderült: nem kizárólag a közmédia érintett, hanem több, piaci alapon működő kereskedelmi televízió is – olvasható az Index elemzésében.

A legnépszerűbb szlovák kereskedelmi csatorna, a Markíza TV egyik leghíresebb műsorvezetője, Michal Kovacic élő adásban azt állította, hogy a csatorna vezetői nyomást gyakorolnak a műsorvezetőkre és öncenzúrázzák a hírszolgáltatást.

Kovacic a legnézettebb szlovák politikai vitaműsor, a Testre szabva (Na telo) műsorvezetője már jó ideje, a vasárnap esti műsorát pedig a szokásos elköszönés helyett azzal zárta, hogy Szlovákia televízióinak politikai átalakítása zajlik, mivel elmondása szerint a csatorna vezetése nyomást helyez rájuk.

A csatorna másnap egy közleményben bejelentette, hogy Kovacic megsértette az újságírói kódexet és e kötelezettségszegés miatt azonnali hatállyal leállítja a műsor készítését, Kovacicot pedig leveszik a képernyőről.

Erre válaszul a csatorna több mint 120 munkatársa ultimátumot adott a tulajdonosnak, sőt, a sztrájkot is felvetették. A tévé munkatársai azt követelték, hogy a "releváns politikai fejleményeket továbbra is bemutathassák, mindezt külső beavatkozások nélkül, kritikus kérdések megfogalmazásával".

A csatorna az ultimátum lejárta előtt, május 30-án közleményben Kovacic felszólalására utalva közölte, hogy annak nem tudnak eleget tenni, mivel egy alkalmazott a tévé jó hírnevét, illetve professzionális újságírói elveit megsértve járt el. Hozzátették, dolgoznak a Testre szabva jövőbeni struktúráján, ami jelenleg épp nyári szüneten van, de sokan nyílt titokként kezelik, hogy a jövőben már sohasem lesz látható a műsor a csatornán.

A közlemény után a képernyőn a gyász színét, a feketét magukra öntő dolgozók újabb ultimátumot adtak: amennyiben öt nap múlva nem reagál érdemben a vezetőség, akár sztrájkba kezdhetnek, drasztikus esetben pedig felmondanak.

Kovacic kritizálta a menedzsmentet, amiért az a tényfeltáró riportok és a politikai témák helyett inkább bulvárvonalon erősítene, a menedzsment részéről pedig elvárás, hogy a kormánykoalíció tagjairól ne készüljön annyi tényfeltáró anyag.

Már a Fico elleni merénylet előtt gondok voltak

A kormánykoalíció tagjai régóta bojkottálják a Markíza műsorait, riportereik nem válaszolnak kérdéseire, mivel szerintük Szlovákia legrégibb kereskedelmi csatornája liberális elfogultságú, aminek célja, hogy a Fico-kormányt lejárassák – a kormánypárti képviselők szerint ráadásul álhírekkel.

A kormánypártok szerint Kovacic műsora nem kiegyensúlyozott, a nézők nem egy moderált vitát, hanem egy ellenzék felé elfogult műsort nézhetnek.

A másik magyarázat pedig a csatorna tulajdonosi háttere lehet: a tulajdonos cseh PFF csoport más cégei üzletelnek a szlovák állammal. A PFF-nek a szlovák piacon telekommunikációs, gépipari és autópálya-üzemeltetési érdekeltségei is vannak – a csoport alá tartozó egyik cég épp május elején kötött egy 14 millió eurós szerződést az útdíjrendszer üzemeltetéséről a szlovák kormánnyal, míg az elmúlt években egy másik cége a szlovák vasúttársaságnak adott át új vagonokat.

Vagyis könnyen lehet, hogy a PFF célja, hogy a médiavállalkozása ne akadályozza a cégcsoport más érdekeltségeit.

 

Ugyanakkor nem a Markíza az egyetlen tévécsatorna, ahol az utóbbi időben, de leginkább a merénylet után változtattak a vitaműsorokon.

Mint azt a Új Szón Tokár Géza felvidéki politikai elemző írja, két másik kereskedelmi csatornán is változtak a vitaműsorok. A JOJ vitaműsorát, a Pengeélent még áprilisban megszüntették, mivel a kormánykoalíció tagjai a bojkott miatt el se mentek a műsorba, így az ellenzéki képviselők gyakran vagy az elméletileg moderátori feladatokat ellátó műsorvezetővel vitáztak, vagy pedig csak a szemközti, kormánypárti vendégnek fenntartott üres széknek szegezték érveiket.

A TA3 televízió vitaműsorából pedig a média- és szólásszabadságra hivatkozva távozott annak egyik műsorvezetője, míg társát ezután eltávolították a műsorból, hogy helyette más adásokat készítsen majd.

Emellett a kormány régóta tervezi, hogy a szlovák közmédiát is átszervezik.

Az erről szóló törvényjavaslatról épp a merénylet napján vitáztak először, majd múlt héten első olvasatban a kormánypárti többséggel a szlovák parlament el is fogadta. A javaslattal az ellenzék, az ott dolgozók és a törvény kritikusai szerint a műsorok szerkesztési szabadságába nyúlnának bele – írja a lap.

(Kiemelt kép: szlovákok szavaznak az előrehozott parlamenti választáson egy pozsonyi szavazókörben 2023. szeptember 30-án. Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP)