Enyhén javult Robert Fico állapota

Biztató hírek érkeztek Robert Fico állapota kapcsán, a szlovák miniszterelnök jobban van, állapota stabil.

2024. május 24., 15:50

Szerző:

Enyhén javult, és továbbra is stabil Robert Fico kormányfő állapota a május 15-i merénylet után a besztercebányai Roosevelt kórház tájékoztatása szerint. „A kormányfő egészségi állapota stabil, illetve kissé javult. Úgy véljük, ez a javulás folytatódni fog” – tette hozzá a kórház a parameter.sk tudósítása szerint.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a múlt héten kórházba szállították Robert Fico szlovák miniszterelnököt, miután a szlovák kormány Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után meglőtték. Mint kiderült: a helyi kultúrház előtt dördültek el a lövések, amikor Fico az emberek közé ment. A politikust karján és gyomrán érték a lövések.

A szlovák miniszterelnököt a kórházba szállítása után hosszú órákon át műtötték, ami alatt az állapotát stabilizálták. Martin Smatana egészségügyi szakértő később Robert Fico állapota kapcsán kifejtette, az, hogy a szlovák miniszterelnök állapota stabil, azt jelenti, hogy életfunkciói az adott pillanatban ellenőrzés alatt állnak, és nincs közvetlen életveszélyben. Egy lőtt seb azonban lehet olyan súlyos, hogy a páciens állapota kritikus marad.

Robert Fico ellen egy 71 éves költő követte el a merényletet. Szlovák lapinformációk szerint Juraj Cintula a Szlovák Írók Szövetségének aktívan politizáló tagja összesen ötször lőtt a miniszterelnökre. A szlovák védelmi miniszter, Robert Kaliňák közölte, hogy a merénylő bizonyos „közösségek” előtt beszélt azon tervéről, hogy végez Robert Fico szlovák kormányfővel. A tárcavezető szerint ugyanakkor az erre utaló jelek nagy részét még a múlt heti lövöldözés előtt eltüntette. 

A szlovák Refresher kormányzati forrásokra hivatkozva állítja: a merénylő több embernek is elmondta, mire készül.

Az ilyen és ehhez hasonló tartalmakat online felületen megosztó személyek szemmel tartása ideális esetben a nemzetbiztonsági szolgálatok feladata lenne. Bár Kaliňák nem közölt információkat arról, hogy pontosan milyen „közösség” előtt tárta fel terveit a merénylő, abból, hogy eltűntette a nyomokat arra lehet következtetni, hogy valamilyen internetes felületről lehet szó. Nemcsak a nemzetbiztonsági szolgálatokat érheti ugyanakkor kritika: a merényletről napvilágot látott videó alapján a kormányfő testőrei sem voltak a helyzet magaslatán.

Alig néhány emberből állt az a csoport, akik a kordon mögött álltak, az elkövető pedig nem egy profi bérgyilkos volt, tehát feltehetően zavartan, feszülten, izgatottan viselkedhetett, ez pedig észrevehető lehetett volna

– mondta az eset kapcsán Hajós István biztonsági szakértő. Hozzátette, az, hogy Fico odament a kordonhoz kezet fogni, egyáltalán nem rendkívüli, hiszen a világ számos más pontján is bevett gyakorlat ez a politikusok körében. A testőröknek ilyenkor egy hajszálpontos forgatókönyvet kellene követnie, ami ebben az esetben a videófelvételek tanúsága szerint nem valósult meg. Az RTVS értesülései szerint a helyszínen dolgozó testőrök közül többet el is bocsátottak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Bertrand GUAY / AFP)