Újabb részletek derültek ki a Robert Fico elleni merényletről: az orosz hírszerzés szerint Orbán Viktor is veszélyben lehet

Robert Fico állapota továbbra is súlyos, de stabilizálódott.

2024. május 23., 13:30

Szerző:

Az orosz SZVR azt állítja, hogy a globalizmus hívei a közösségi oldalakon helyeselik Robert Fico elleni merényletet, és „más nemzeti irányultságú vezetők, például Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök likvidálására szólítanak fel” akommentekben – írja a Blikk.  Az orosz Külső Hírszerző Szolgálat, értesülései szerint növekszik az amerikai és az uniós vezetés ingerültsége a geopolitikai realitások változásának objektív folyamata, és a nemzeti irányultságú politikai erők pozícióinak megerősödése miatt. „A Robert Fico (...) szlovák miniszterelnök elleni merényletkísérlet azt mutatja, hogy a globalista totalitárius-liberális elitek olyan körülmények között, amikor nem lehet 'civilizált módszerekkel' megőrizni hegemóniájukat, nyílt politikai terrorhoz folyamodnak ellenfeleikkel szemben. Az ilyen leszámolások célja a 'másként gondolkodók' megfélemlítése” – olvasható az SZVR honlapján közzétett nyilatkozatban.

A szlovák védelmi miniszter, Robert Kaliňák közölte, hogy a merénylő bizonyos „közösségek” előtt beszélt azon tervéről, hogy végez Robert Fico szlovák kormányfővel. A tárcavezető szerint ugyanakkor az erre utaló jelek nagy részét még a múlt heti lövöldözés előtt eltüntette. A szlovák Refresher kormányzati forrásokra hivatkozva állítja: a merénylő több embernek is elmondta, mire készül.

Az ilyen és ehhez hasonló tartalmakat online felületen megosztó személyek szemmel tartása ideális esetben a nemzetbiztonsági szolgálatok feladata lenne. Bár Kaliňák nem közölt információkat arról, hogy pontosan milyen „közösség” előtt tárta fel terveit a merénylő, abból, hogy eltűntette a nyomokat arra lehet következtetni, hogy valamilyen internetes felületről lehet szó  –írja a Porfolio. Nemcsak a nemzetbiztonsági szolgálatokat érheti ugyanakkor kritika: a merényletről napvilágot látott videó alapján a kormányfő testőrei sem voltak a helyzet magaslatán. Az RTVS értesülései szerint a helyszínen dolgozó testőrök közül többet elbocsátottak. 

Fico állapota továbbra is súlyos, de stabilizálódott

Súlyos, de egyelőre stabilizálódott Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök egészségi állapota a múlt heti támadás után – tájékoztatott a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának sajtóosztálya. „A beteg állapota továbbra is súlyos, de stabilizálódott. A multidiszciplináris tanács eredménye megerősítette ezt a következtetést” – közölte a hivatal. Ficót súlyosan lelőtte egy 71 éves férfi a kormány szerdai handlovai kilépőülése után. Az elkövetőt a Speciális Büntetőbíróság őrizetbe vette. Ahogy arról beszámoltunk, a szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték.  Mint kiderült: a helyi kultúrház előtt dördültek el a lövések, amikor Fico az emberek közé ment. A politikust karján és gyomrán érték a lövések.

A szakértő szerint kiszúrhatták volna az elkövetőt Robert Fico testőrei

Robert Fico ellen egy 71 éves költő követte el a merényletet. Szlovák lapinformációk szerint Juraj Cintula a Szlovák Írók Szövetségének aktívan politizáló tagja összesen ötször lőtt a miniszterelnökre. Az eset kapcsán több biztonsági szakértő is kifejtette véleményét, így többek között Hajós Istvánis. A szakember elmondta, szerinte a kordonon kívül álló néhány fős csoportból már az elkövető zavart viselkedése is észrevehető lehetett volna.

(Kiemelt képünkön: Robert Fico szlovák miniszterelnök várja az ukrán delegációt a szlovákiai Michalovce városában 2024. április 11-én. Fotó: Sergii Kharchenko/NurPhoto)