Robert Fico testőrsége több ponton hibázott Hajós István biztonsági szakértő szerint

A szakértő szerint az eset után minden bizonnyal itthon is szigorítják majd a biztonsági intézkedéseket.

2024. május 17., 12:09

Szerző:

Szerdán a Nyitrabányán tartott kihelyezett kormányülés után meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akinek az állapota még mindig nagyon súlyos. A kormányfőt három golyó is eltalálta az öt leadott lövésből. Hajós István biztonsági szakértő szerint Fico testőrsége több ponton is hibázhatott, a jövőben pedig itthon is minden bizonnyal szigorítják a biztonsági intézkedéseket – írja a tenyek.hu.

A szakértő szerint kiszúrhatták volna az elkövetőt Robert Fico testőrei

Robert Fico ellen egy 71 éves költő követte el a merényletet. Szlovák lapinformációk szerint Juraj Cintula a Szlovák Írók Szövetségének aktívan politizáló tagja, aki összesen ötször lőtt a miniszterelnökre. Ficót a támadás után életveszélyes állapotban szállították a városi kórházba, majd mentőhelikopterrel vitték Besztercebányára, állapota továbbra is nagyon súlyos.

Hajós István biztonsági szakértő szerint a kordonon kívül álló néhány fős csoportból már az elkövető zavart viselkedése is észrevehető lehetett volna.

„Alig néhány emberből állt az a csoport, akik a kordon mögött álltak, az elkövető pedig nem egy profi bérgyilkos volt, tehát feltehetően zavartan, feszülten, izgatottan viselkedhetett, ez pedig észrevehető lehetett volna. Az, hogy Fico odament a kordonhoz kezet fogni, egyáltalán nem rendkívüli, hiszen a világ számos más pontján is bevett gyakorlat ez a politikusok körében, magyarázta a biztonsági szakértő, aki azt is hozzátette, hogy a testőröknek ilyenkor egy hajszálpontos forgatókönyvet kellene követnie, ami ebben az esetben a videófelvételek tanúsága szerint nem valósult meg.

Nem követték a protokollt

„Az első lövés szakmailag elkerülhetetlen volt, hiszen a reakcióidő előtt történik meg, ám a többi találat elkerülhető lett volna. A Reagan elleni merénylet videóin is jól látszik az a forgatókönyv, amit ilyenkor a testőrök követnek, e szerint minimum egy testőrnek azonnal meg kell ragadnia a védett személyt és megkezdeni a kimenekítést: a várakozó és készenlétben álló szállítójárműbe kell biztonságban eljuttatni, majd elhajtani vele úgy, hogy egy másik jármű követi és biztosítja őket. A lövés eldördülésekor, a helyzettől függően, egy testőrnek a tűzvonalba „illik” ugrania, hogy a testével védje a miniszterelnököt, és a többi testőr hatástalanítja a merénylőt az ott tartózkodó biztonsági személyzettel vagy rendőrökkel egyetemben. Fico esetében az összes testőr a merénylőre koncentrált, a miniszterelnök pedig másodpercekig feküdt a földön, mire a háttérből siettek a segítségére. Mindezek után azzal is hosszú másodpercek teltek el, hogy az autó előálljon, amibe a sérült Ficót helyezték, majd a testőrök nem tudtak beszállni az autóba, mert annak ajtajai zárva voltak, ezzel újabb időveszteséget értek el, ezt követően pedig úgy hajtottak el, hogy nem volt biztosító jármű sem, az csak késve indult utánuk” – kommentálta a történteket Hajós István.

A biztonsági szakértő szerint az, hogy nem mind az öt lövés találta el a szlovák miniszterelnököt, csupán annak köszönhető, hogy két lövedék célt tévesztett, nem pedig a testőrök reagálásának. Hajós arra is felhívta a figyelmet, hogy ha nem egyedül dolgozott volna a merénylő, újabb veszélyforrás lehetett volna a miniszterelnökre, hiszen a földön fekve könnyű célpont maradt, ahol másodpercekre magára hagyták, mint ahogyan az autóba helyezés is hosszú másodpercekig zajlott.

A szakértő szerint az eset után minden bizonnyal itthon is szigorítják majd a biztonsági intézkedéseket.

„Ez az eset egész Európában a biztonsági intézkedések szigorítását fogja maga után vonni, így Magyarországon is minden bizonnyal szigorításokat vezetnek majd be. Arra is lehet számítani, hogy a jövőben biztonsági ellenőrzésen esnek át azok az emberek, akik közvetlen közelébe kerülhetnek védett személyeknek” – tette hozzá Hajós István.

(Kiemelt képünk: Az AFPTV által megszerzett videofelvételen látható, amint a biztonsági személyzet Robert Fico szlovák miniszterelnököt (C) egy jármű felé viszi, miután lelőtték Kézdivásárhelyen 2024. május 15-én. Robert Fico szlovák miniszterelnök életveszélyes sérülésekkel küzdött, miután a tisztviselők szerint több lövés érte egy európai vezetők által elítélt merénylet során. Fotó: RTVS / AFP)