Orbán Viktor: háborúpárti, baloldali merénylő támadt Ficóra

Orbán Viktor szerint a Robert Fico szlovák kormányfő elleni támadást összefüggésbe kell hozni az orosz-ukrán háborúval, mert erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy az orosz-ukrán háború folytatódjon.

2024. május 17., 10:40

Szerző:

Nem indokolatlan összefüggésbe hozni a szlovák miniszterelnök elleni merényletet a háborúval, erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy az orosz-ukrán háború folytatódjon – hangsúlyozta a Orbán Viktor pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő arról beszélt: eddig se voltak sokan, akik a béke hangján beszéltek, Magyarország mellett csak a Vatikán volt ilyen, Szlovákia pedig éppen most vett „békepárti irányt". A Robert Fico elleni merényletre utalva hozzátette: most ebből az egyik kiesett, ami azt jelenti, hogy Magyarországnak kétszeres erővel kell dolgoznia és saját munkája is nehezebbé válik Brüsszelben, amikor meg kell küzdenie a vitákban a háborúpárti politikusokkal.
Szerinte ugyan a titkosszolgálatok még dolgoznak a merénylet összes körülményének földerítésén, de annyi biztos, hogy „progresszív baloldali gondolkodású, háborúpárti" elkövetőről van szó. „Ezért nem indokolatlanok azok a kombinációk, amelyek összefüggésbe hozzák a merényletet a háborúval. Nagy erők állnak a háborúpárti politikusok mögött, általában a háborúpárti álláspont mögött, a Soros-birodalomtól kezdve a fegyveripar, a hitelezők, tehát nagykutyák és nagy, erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy ez a háború folytatódjon, sőt, kiterjedjen" – fogalmazott a miniszterelnök.


Orbán Viktor arra figyelmeztetett: fontos, hogy a békepártiaknak nem szabad megijedniük. Szembe kell fordulnunk a Soros-birodalommal, ha kell, akkor az amerikai külpolitikával, és világossá kell tennünk, hogy Európának az az érdeke, hogy a reménytelen harctéri megoldás erőltetése helyett visszatérjünk a tárgyalóasztalhoz – jelentette ki.

A miniszterelnök szerint a választás a háború és béke kérdéséről dönt

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt – mondta a műsorban a miniszterlenök.

Szavai szerint mindenkit szíven ütött a Robert Fico szlovák kormányfő ért merénylet, azt azonban nem nevezte meglepőnek, hogy Európában az erőszak szintje nő. Felidézte az elmúlt évek európai terrortámadásait, hozzátéve: aztán jött a háború, és megkezdődött Európa „átdolgozása" háborúpártivá.


„A mi dolgunk az az, hogy az erőszak mennyiségét a mindennapi életben és a háborús kockázatot a politikai életben korlátozni próbáljuk” – jelentette ki a kormányfő.


Orbán Viktor ezért is fájlalta a békepárti Robert Fico elleni merényletet, mert értékelése szerint a most következő európai választás az amerikai választással együtt eldönti a háború és béke kérdését. A kormányfő úgy véli, a háborúból való kimaradás fontos eszköze a nemzeti, békepárti egység felmutatását az európai parlamenti választásokon. Arról beszélt: ha egy ország egyértelműen a béke oldalán áll, és megadja a támogatást a vezetőinek, a kormánynak biztosan nagyobb esélye van kívül tartani a háborún a hazáját, mintha mögötte káosz, zűrzavar, bizonytalanság, instabilitás, és a nemzetközi pozíciókat gyengítő rivalizálás zajlik.


Orbán Viktor hozzátette: a békepárti egység felmutatása nem egyszerű, mert a baloldal Magyarországon háborúpárti, pontosan azok finanszírozzák, akik a háborútól nyereséget remélnek.


Úgy fogalmazott, nem tud mást mondani, minthogy aki a Fideszre és a KDNP-re szavaz, „az a békére szavaz, és minél többen teszünk így, annál nagyobb esélyünk van, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból".

Gazdasági, nem ideológiai kapcsolatokat épít a kormány

Nekünk alapvetően nem ideológiai, hanem gazdasági kapcsolatokra van szükségünk, Kelettel és Nyugattal egyaránt a jövő csúcstechnológiáiban – jelentette ki Orbán Viktor.

Úgy érzem, sikerült kiszabadítanunk a keleti kapcsolatainkat az ideológiai és történelmi fogságból – fogalmazott a kormányfő. Arra emlékeztetett: a múlt heti látogatást megelőzően húsz éve járt kínai elnök Magyarországon, és ez idő alatt az ázsiai ország világgazdasági részesedése megduplázódott, miközben az Európai Unióé ötödével csökkent.


Nemcsak a mennyiségek változtak meg, hanem a minőség is; vannak olyan technológiák, amelyekben Kína jár elöl – tette hozzá, kiemelve: a kormány célja az, hogy Magyarországon találkozzon a világ legjobb nyugati és keleti technológiája.

(Kiemelt képünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió óbudai stúdiójában 2024. május 17-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A MOHU betétdíjas csomagolásait visszaváltó automatákkal kapcsolatban elég eltérő tapasztalatokkal gazdagodhattunk az elmúlt hetekben. Volt olyan bolt, ahol nem működött, megint máshol pedig flottul ment minden. A 24.hu arra kérte a munkatársait, számoljanak be a személyes tapasztalataikról.